Deventer Ziekenhuis zet VR-bril in voor bestrijding angst

di 6 augustus 2024 - 11:00
VR
Nieuws

Het Deventer Ziekenhuis test sinds kort op de afdeling Medische Psychologie de VR-bril van Psylaris. Deze virtual reality-bril biedt mogelijkheden voor onder meer exposure- en EMDR-therapie. Het doel van de pilot is om patiënten te helpen bij het verminderen van angst voor onder meer een behandeling, bloedafname of injecties.

Een groeiend aantal instellingen in de zorg zet VR-, AR-brillen (augmented ofwel ‘toegevoegde’ reality) of een combinatie van beide technologieën in voor een veelheid aan doelen. Dat kan bestrijding van angst of pijn zijn, maar ook ter informatie over of voorbereiding op een behandeling of operatie, om stress van zorgprofessionals te verlichten of om hen te trainen. Het Deventer Ziekenhuis mikt specifiek op de bestrijding van angst bij patiënten.

Aanpak bovenmatige angsten

Gedurende de pilot, die loopt tot en met januari 2025, krijgen patiënten de keuze voor behandeling met een VR-bril (Virtual Reality Exposure Therapie) voor bovenmatige angsten voor een medische ingreep. Het is volgens het ziekenhuis een laagdrempelige manier om bij patiënten hun angst of spanning te verminderen of nare ervaringen te verwerken. De eerste reacties van patiënten zijn tot nu toe positief, zo schrijft het ziekenhuis op haar website: sommige patiënten willen nu niet meer zonder behandeld worden.

Gedurende een VR-behandeling kunnen patiënten voor hen spannende situaties, zoals bloedafname of MRI-scan, met een VR-bril bijna echt ervaren op een veilige en gecontroleerde manier. Zo kan de behandeling in verschillende stappen opgebouwd worden.

Bij naaldenangst kan iemand bijvoorbeeld kiezen tussen verschillende scenario’s waarin iemand in VR een bloedafname ondergaat, of waarin het net lijkt of de patiënt dit zelf ondergaat. Zo kunnen zij, door er naar te kijken, eraan wennen en moet de angst afnemen - desensitisatie. Om de ervaring zo realistisch mogelijk te maken, kunnen medisch psychologen gelijktijdig de handelingen van een bloedafname nabootsen op de arm van de patiënt.

VR ook voor andere behandelingen

Er kunnen naast medische angsten ook andere angsten worden aangepakt met de VR-bril, zoals sociale angst, angst om over te geven of smetvrees. Voor patiënten met medisch trauma is het verder ook mogelijk om EMDR-therapie in VR te krijgen, waarbij de voordelen zijn dat de werkgeheugenbelasting (een belangrijk onderdeel van de behandeling) geoptimaliseerd kan worden. Ook kunnen mensen de VR-bril gebruiken als afleiding en stressverlichting, door middel van ontspannings- en hypnose-oefeningen.

In ICT&health 4 wordt de inzet van VR belicht door het Limburgse Zuyderland Ziekenhuis ter voorlichting van zwangeren. In de VR Cube in Heerlen krijgen zwangeren via virtual reality-video’s een indruk van een keizersnede, een algemene operatie en het zetten van een ruggenprik. Ook een digitale rondleiding door het Geboortecentrum is mogelijk. Bovendien kunnen vrouwen tijdens hun zwangerschap in de VR Cube ook even ontspannen en medicatie- of ademhalingsoefeningen doen. Lees in dit nieuwsartikel meer over de VR Cube.