Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Deventer Ziekenhuis zet VR in bij voorlichting dialyse

Het Deventer Ziekenhuis gaat virtual reality-toepassingen inzetten als onderdeel van de voorlichting voor mensen die moeten gaan dialyseren. Met behulp van een VR-bril krijgen zij onder andere een 360-graden film te zien over wat peritoneaal dialyse is. Het ziekenhuis wil de komende tijd voor meer vormen van voorlichting VR gaan inzetten.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Een groot voordeel van VR is in het geval van peritoneaal dialyse – ook wel buikspoeling genoemd – dat de voorlichting gewoon op de polikliniek gegeven kan worden. Tot nu toe was het nodig voor een goede voorlichting over de dialysevorm om bij een andere patiënt thuis kijken hoe de behandeling werd uitgevoerd, vertelt Jolanda Oosterwechel-Wissink, specialistisch verpleegkundige werkzaam op de dialyseafdeling in het Deventer Ziekenhuis.

“Om patiënten goed voor te kunnen lichten, willen we graag naast het voorlichtingsgesprek de verschillende behandelingsvormen laten zien. Bij hemodialyse wordt door middel van een kunstnier bloed schoongespoeld. Een toekomstige dialysepatiënt kan op de dialyseafdeling bekijken hoe de behandeling in zijn werk gaat. Buikspoeling is een andere dialysevorm. Dit is een vorm van thuisdialyse. Tot voor kort moesten we bij een andere patiënt thuis kijken hoe de behandeling werd uitgevoerd. Dankzij de VR-film kunnen we op de polikliniek laten zien hoe de behandeling werkt en hoeven we niet naar gebruikers toe.”

Geen afleiding, maximale focus

Volgens Oosterwechel-Wissink biedt VR extra mogelijkheden die online beschikbare voorlichtingsfilms niet hebben. “De VR-bril sluit je gezichtsveld helemaal af. Je wordt niet afgeleid en hierdoor creëer je maximale focus. Informatie komt heel goed binnen.”

De eerste ervaring de mensen die de VR-film bekeken, is dat de beelden heel duidelijk maar in zeker zin ook confronterend zijn, aldus de specialistisch verpleegkundige. “Door de behandeling zo te beleven, zien en begrijpen de mensen echt hoe de behandeling in zijn werk gaat. Het is een heel eerlijke vorm van voorlichting. Real life. Je stapt als het ware zo in het leven van een patiënt die de buikspoeling aan het uitvoeren is.”

Bart Talens, opleidingsadviseur van het Deventer Ziekenhuis ziet de meerwaarde van een bril versus plat beeld vooral in het feit dat je impact kunt hebben door iemand virtueel naar een andere plek te brengen zonder ergens te hoeven zijn. “Hoe intenser de ervaring en hoe realistischer de leeromgeving, hoe beter zaken blijven hangen.”

Betere behandeling door VR

De ontwikkeling van de film werd mogelijk gemaakt door deelname aan de Nierstichting Challenge. De in het Deventer Ziekenhuis ontwikkelde film moet ook door andere zorginstellingen gebruikt gaan worden.

Het Deventer Ziekenhuis denkt zelf aan een volgende stap, vertelt Oosterwechel-Wissink. “We willen ook graag VR-films maken waarbij een dialysepatiënt bijvoorbeeld virtueel kan fietsen in de omgeving van Deventer, of met een boswachter op stap kan gaan. Hemodialysepatiënten liggen tijdens hun behandeling vier uur aan de dialysemachine. Door de fietsmodule met een VR-bril te combineren beweegt de patiënt actief tijdens de behandeling, blijft de bloeddruk beter op peil en krijgt de patiënt afleiding.”

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen