Search
Close this search box.
Search

Diabetespatiënten ideale doelgroep voor digitale zorg

Patiënten met diabetes zijn geschikt voor digitale zorg. Dit blijkt uit recente resultaten van het ZonMW project DiDia. Digitale zorg is met name zo geschikt voor diabetici omdat deze groep chronisch zieke patiënten meestal nauwelijks acute zorgvragen heeft. Er is de afgelopen maanden veel kennis en ervaring voor dit onderzoek opgehaald uit zowel de eerste als de tweede lijn.

Het ZonMw project DiDia is er op gericht om aanbevelingen over digitale zorg op te nemen in de bestaande diabetesrichtlijnen en standaarden. De resultaten van dit onderzoek leveren praktische inzichten op voor het opnemen van digitale zorg in de richtlijnen. Een belangrijke bijvangst is dat deze inzichten niet alleen bruikbaar zijn voor diabetespatiënten, maar ook voor andere patiëntgroepen. ZonMW investeert dit jaar in zeven projecten, waarin beroepsorganisaties in de zorgsector aanbevelingen over zorg op afstand in plaats van fysieke zorg opnemen in hun richtlijnen. De reden hiervoor is volgens de financier van zorginnovaties: “Het grote belang van de uitbreiding van huidige richtlijnen, die grotendeels nog uitgaan van fysieke zorg. Digitale zorg en andere vormen van zorg op afstand zullen de komende een steeds groter deel uitmaken van normale zorg.”

Knelpunten en kansen

Voor het project DiDia zijn gesprekken geweest met een focusgroep die bestond uit zowel patiënten als zorgverleners. Tevens bleek uit literatuuronderzoek dat er al veel publicaties zijn over de effectiviteit van digitale zorg op afstand. NeLL heeft de resultaten van diverse databestanden overzichtelijk gepresenteerd. Verder is er een knelpunten- en kanseninventarisatie gemaakt voor digitale diabeteszorg bij huisartsen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat diabetespatiënten geschikt zijn voor digitale zorg. Dat komt omdat ze meestal geen acute zorgvragen hebben, maar vanwege het chronische karakter van hun ziekte wel veelvuldig contact met zorgverleners nodig hebben.  Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat digitale zorg tot een significante afname in HbA1c kan leiden. Het HbA1c is een maat voor het gemiddelde van de bloedglucosewaarden over de afgelopen twee tot drie maanden en wordt bepaald in een laboratorium. Op de bloeddruk, gewicht/BMI en cholesterol heeft de digitale zorg geen negatief effect.

Digitale controle diabetespatiënten

Met name de tussentijdse controle van diabetespatiënten – meestal eens in de drie maanden of om het half jaar in de huisartsenpraktijk – komt in aanmerking voor zorg op afstand. Uit gesprekken blijkt dat het overgrote merendeel van de patiënten dit prettig vindt, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Zorgverleners geven zelf aan dat zede patiënt minstens eens per jaar fysiek willen zien. Het advies dat naar voren komt, is dat per zorgfase (diagnostiek, behandeling, monitoring) moet worden nagegaan waar digitale zorg kan worden ingezet. De behoefte aan zorg moet duidelijk worden besproken met de patiënt en het hele huisartsenteam moet worden betrokken bij het inzetten van (digitale) zorg op maat.

Deze en andere relevante inzichten werden gedeeld tijdens een op 30 september gehouden Invitational Conference met experts uit het diabetesveld. De inzichten die deze conferentie opleverde en de resultaten van DiDia zijn in verschillende diabeteswerkgroepen gedeeld. En die werkgroepen zijn al vanaf begin oktober 2022 aan de slag met het voorbereiden van het formuleren van aanbevelingen over zorg op afstand in de diabetesrichtlijnen.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?