Dankzij een nieuwe innovatieve ‘slimme badmuts’ kan al in de ambulance worden vastgesteld of een patiënt een beroerte heeft gehad (Foto: Amsterdam UMC).

Slimme badmuts detecteert beroerte al in ambulance

Een team onderzoekers en medici van Amsterdam UMC heeft een innovatieve badmuts met elektrodes ontwikkeld, die in staat is om al tijdens het vervoer per ambulance een beroerte te diagnosticeren. Dit opmerkelijke nieuws komt naar voren uit een recente publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. De badmuts maakt het mogelijk om tijdig te identificeren of een patiënt een herseninfarct heeft en dat is van belang voor een snelle en effectieve behandeling.

Elk jaar worden wereldwijd miljoenen mensen getroffen door een beroerte. Dit kan dan gaan om een herseninfarct, waarbij een bloedprop de bloedtoevoer naar de hersenen belemmert of een hersenbloeding. Het Amsterdam UMC-team, onder leiding van neuroloog Jonathan Coutinho en met medewerking van klinisch technoloog Wouter Potters en hoogleraar radiologie Henk Marquering, heeft een slimme badmuts ontwikkeld om al tijdens een ambulancerit vast te stellen wat er precies aan de hand is.

EEG tijdens ambulancerit

De badmuts maakt het mogelijk om tijdens het ambulancevervoer een elektro-encefalogram (EEG) te maken, wat informatie verschaft over het type beroerte en de omvang van de blokkade in het hersenbloedvat. Dit onderscheid is van belang bij het bepalen van de juiste behandelingsmethode, waarbij een snelle reactie essentieel is. Jonathan Coutinho vertelt op de website van het Amsterdam UMC: “Bij een herseninfarct telt elke minuut. Als we de diagnose al in de ambulance kunnen stellen, kan de patiënt direct naar het juiste ziekenhuis worden gebracht, wat kostbare tijd bespaart.”

Evaluatie slimme badmuts

Een uitgebreide evaluatie van de slimme badmuts is uitgevoerd tussen 2018 en 2022, waarbij deze in twaalf ambulances werd getest en gegevens werden verzameld van ongeveer 400 patiënten. De resultaten van de studie tonen de effectiviteit van de badmuts aan bij het identificeren van patiënten met een significant herseninfarct. Dit heeft geleid tot de oprichting van TrianecT in 2022, een spin-off bedrijf van Amsterdam UMC, dat zich richt op verdere ontwikkeling en commercialisatie van de badmuts.

Bovendien wordt momenteel het AI-STROKE-onderzoek uitgevoerd om nog meer gegevens te verzamelen en een geavanceerd algoritme te ontwikkelen voor nauwkeurigere detectie van grote herseninfarcten tijdens ambulancevervoer. Het belang van deze doorbraak wordt onderstreept door financiële steun van organisaties als de Hartstichting en de Hersenstichting, die gezamenlijk 4 miljoen euro hebben toegekend voor grootschalig onderzoek naar een snellere behandeling van herseninfarcten. Het onderzoek naar beroertedetectie tijdens ambulancevervoer speelt een belangrijke rol in dit initiatief.

Beroerte & innovatie

Naast de slimme badmuts zijn er de afgelopen jaren andere technologische ontwikkelingen geweest die de snellere diagnose en behandeling van herseninfarcten en hersenbloedingen ondersteunen. Ziekenhuizen zoals het Haaglanden Medisch Centrum en het St. Antonius Ziekenhuis, in samenwerking met Philips, voeren bijvoorbeeld klinisch onderzoek uit om de behandeling van herseninfarcten te versnellen.

Het zogeheten WE-TRUST-onderzoek, geleid door Philips en verschillende ziekenhuizen, onderzoekt de haalbaarheid van een snellere behandelmethode voor herseninfarcten, genaamd ‘Direct to Angio Suite’. Deze aanpak maakt gebruik van software en geavanceerde technologie, waaronder de StrokeViewer-app, die verbonden is met CT-scanners en met behulp van kunstmatige intelligentie hersenschade en de ernst daarvan kan analyseren. Een andere opmerkelijke innovatie komt van de Spaanse start-up Time is Brain, die een apparaat wil introduceren waarmee beroertes in real-time op elke locatie kunnen worden gemonitord

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Meisjes krijgen steeds vaker te maken met mentale problemen. Een nieuwe e-learning voor professionals én cliënten kan helpen bij een meer gendersensitieve behandeling en het vergroten van de autonomie van cliënten.
Nieuwe e-learning kan ggz-wachtlijsten verkorten
Het Ikazia Ziekenhuis stapt over naar vloeibare zuurstof waarmee het de CO₂ -uitstoot met 86 procent verminderd.
Ikazia kiest voor duurzaam en stapt over op vloeibare zuurstof
monsters
Medicatie testen in een orgaanmachine
toestemming
Campagne gegevensuitwisseling: geef toestemming (of niet)
Innovatieplatform samenwerking onderzoek oncologie
Innovatieplatform voor effectievere ontwikkeling kankermedicatie
tumorgraad
Nauwkeurige tumorgraad meting met machine-learning
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
Volg jij ons al?