DICOM Advanced: praktisch toepasbare verdiepende kennis

24 mei 2024
Gegevensuitwisseling
Blog

Het is alweer zes jaar geleden dat ik de PHIT Academy cursus DICOM Advanced deed, maar ik heb er nog steeds dagelijks profijt van. Ik werkte destijds nog als PACS-beheerder in het Amsterdam UMC. Het waardevolle van bovengenoemde cursus is dat je daarmee echt een slag dieper gaat in je kennis over DICOM.

Voor die tijd liep ik regelmatig vast in het oplossen van fouten die samenhingen met connecties die moesten worden gemaakt. Dan moest ik naar de leverancier of een call inschieten on daarbij ondersteuning te krijgen. Na die cursus kon ik veel dieper in de logging in systemen of DICOM-configuraties kijken. Je krijgt daar met deze cursus echt veel meer begrip van en bent dus in staat problemen zelf op te lossen. Of – nog mooier natuurlijk – om problemen te zien aankomen en dus te voorkomen dat ze zich voordoen door direct de juiste actie te ondernemen.

Vinger op zere plek

Een goed voorbeeld is het TWIIN-portaal. Daarin zitten heel veel schakels en op elke schakel kunnen verwerkingen van DICOM-tags plaatsvinden die wel of niet door het systeem worden geaccepteerd. Je kunt snel de vinger op de zere plek leggen als je daarvoor over de juiste kennis beschikt: de cursus biedt je die kennis.

De cursus werd me vanuit mijn werk aangeboden en ik stond er direct voor open, omdat ik het altijd interessant vind om uit mijn routine weggehaald te worden, gewoon alleen iets nieuws te leren. De cursisten bieden een heel praktische aanpak voor hun kennisoverdracht. Er is heel veel ruimte voor hands-on oefeningen. Je neemt je laptop mee, installeert programma’s en gaat met behulp van de toolkit direct met DICOM aan de slag. Je leert welke DICOM-tag je moet installeren en past die ook meteen toe op je eigen werkplek.

In praktijk toepasbaar

In mijn geval speelde de cursus zich af in de tijd waarin we nog met DVD’s werkten. Daarvan kregen we er altijd heel veel te verwerken. Het gebeurde regelmatig dat die niet door de import-tool heen wilden voor een DICOM-transfer. We zijn gaan grasduinen in de tags met de logging van de applicatie erbij, om te zoeken naar een oplossing. Die vonden we in een tag die niet DICOM conform was. Toen we die moduleerden, lukte het importeren wel. Duidelijk een voorbeeld dat laat zien hoe snel de nieuwe kennis van de cursus in de praktijk toepasbaar kan zijn.

Inmiddels zijn we zes jaar verder en werk ik al weer enige tijd bij MedicalPHIT. Als projectleider merk ik hoe belangrijk de inhoudelijke kennis is die ik met de cursus heb opgedaan. Ik snap wat er gebeurt onder de motorkap. Ook voor een generalistische projectleider kan die specialistische kennis echt van meerwaarde zijn. Ik kan me dus zeker voorstellen dat ik in projecten ga aanstippen dat deze cursus bestaat. PACS-beheerders die een slag dieper willen, kunnen hier voor hun dagelijks werk enorm veel aan hebben.

Toon de Clercq is projectleider bij MedicalPHIT. 

Klik hier voor meer informatie over de eerstvolgende cursus DICOM Advanced op 18-19 juni.