Digitaal aanmelden voor meer JBZ Dichtbij locaties

13 mei 2024
Digitalisering
Nieuws

In navolging van de hoofdlocatie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, kunnen patiënten zich vanaf juni 2024 ook digitaal aanmelden op de locaties Boxtel, Rosmalen en Drunen. Bij het digitaal aanmelden controleert de patiënt zelf zijn persoonlijke gegevens zoals die bekend zijn bij het JBZ. In oktober 2023 is het digitaal aanmelden ingevoerd op de hoofdlocatie van JBZ. Een JBZ- medewerker is aanwezig om patiënten te helpen met online aanmelden.

Op de locatie Boxtel start het digitaal aanmelden op maandag 3 juni, de week daarna volgt de locatie Rosmalen en de week daarna Drunen. De patiënt kan zich van tevoren thuis aanmelden óf de patiënt meldt zich aan bij de nieuwe aanmeldzuil bij de ingang, met zijn paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. In Zaltbommel wordt het digitaal aanmelden pas ingevoerd in de nieuwbouw van de JBZ Dichtbij locatie.

ID en gegevens check

QR-code De aanmeldzuilen op de JBZ Dichtbij locaties kunnen zowel de QR-code als identiteitsbewijzen scannen. Patiënten die zich thuis al hebben aangemeld, scannen bij binnenkomst hun QR-code. Patiënten die zich niet thuis hebben aangemeld, scannen bij de zuil hun geldig identiteitsbewijs en controleren hun gegevens op het scherm. Zij zijn hierna meteen aangemeld voor de eerste afspraak en hoeven geen QR-code meer te scannen. Na het aanmelden met de QR-code of identiteitsbewijs ziet de zorgverlener in het systeem dat de patiënt in de wachtkamer aanwezig is.

Het digitaal aanmelden is ingevoerd om er zeker van te zijn dat de patiëntgegevens kloppen en volledig zijn. Bij het digitaal aanmelden controleert de patiënt van tevoren zelf zijn gegevens. Zo wordt voorkomen dat bijvoorbeeld berichten van het ziekenhuis niet bij de patiënt aan komen of aan een vorige huisarts worden verstuurd.

Alternatief en bloed prikken

Mocht het digitaal aanmelden niet lukken dan krijgt de patiënt het verzoek om vóór de afspraak naar de receptie op de JBZ Dichtbij locatie te gaan. Patiënten die alleen naar het ziekenhuis komen om bloed te prikken, krijgen geen sms-afspraakherinnering waarmee zij zich thuis digitaal kunnen aanmelden. Zij moeten zich vóór de bloedprikafspraak eerst met hun identiteitsbewijs aanmelden bij de aanmeldzuil.

Digitaal aanmelden

De tijd dat ziekenhuizen ervoor kozen de centrale hal vol te plaatsen met grote aanmeldzuilen is bijna verleden tijd. Mede door de opkomst van mobiele alternatieven is de transitie ingezet naar een andere invulling van de digitale patiëntreis. Deze digitalisering is onder meer nodig om schaars zorgpersoneel niet onnodig te belasten met repetitieve, administratieve taken. Een hoge adoptiegraad - de mate waarin patiënten de digitale selfservice werkwijze daadwerkelijk zelfstandig gebruiken - is bepalend voor het succes.