Search
Close this search box.
Search

Digitaal platform en sjabloon voor richtlijnen wijkverpleging

Richtlijnen voor de wijkverpleging zijn bedoeld om verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten in de wijkverpleging bij de uitoefening van hun vak te ondersteunen. Deze richtlijnen, ontwikkeld en eigendom van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN), zijn nu in een vast sjabloon gegoten voor een eenduidige opbouw en vormgeving. Daarnaast is een digitaal platform gelanceerd waar de richtlijnen voor iedereen eenvoudig en vanaf elke plek, te raadplegen zijn.

De richtlijnen zijn ontwikkeld op basis van wetenschappelijke kennis, aangevuld met ervaringen en expertise uit de praktijk. Het sjabloon dat V&VN nu ontwikkeld heeft, aangevuld met het digitaal platform, lost een aantal onvolkomenheden van de bestaande internationale methode voor richtlijnontwikkeling op waar de sector regelmatig tegen aan loopt.

Zoektocht naar informatie

Die internationale methode laat ontwikkelaars namelijk vrij om zelf te bepalen waar de informatie geplaatst wordt. Met als gevolg dat elke ontwikkelaar een eigen werkwijze hanteert, waardoor het vinden van relevante informatie een zoektocht is. “Daar komt bij dat de meeste documenten vaak meer dan 100 pagina’s tellen. Dat gaat ’m voor de meeste verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten niet worden”, zegt Margot Fleuren, adviseur implementatie bij V&VN.

V&VN heeft daarom gekozen voor de ontwikkeling van éen herkenbaar sjabloon voor de richtlijnen. Daarvoor organiseerde men diverse co-creatiesessies met verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten. Zo kon gegarandeerd worden dat het sjabloon zo goed mogelijk aansloot bij de behoefte van de sector.

“Uit deze sessies bleek dat onze achterban graag in één oogopslag wil zien wat de belangrijkste bevindingen en adviezen zijn. Zo weten ze direct wat ze het beste kunnen doen en laten in de dagelijkse zorgpraktijk. Elk hoofdstuk heeft een eigen kleur, zodat lezers precies weten in welk onderdeel van de richtlijn zij zich bevinden. En informatie die niet direct relevant is voor de dagelijkse praktijk staat voortaan aan het einde van het document”, aldus Margot.

Meerwaarde digitaal platform

V&VN is niet alleen eigenaar van de richtlijnen, de beroepsvereniging ondersteund verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten in de wijkverpleging ook bij de toepassing ervan. Op het digitaal platform is naast de richtlijnen zelf ook de nodige informatie te vinden over de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van de richtlijnen. Daarnaast worden hier ook oproepen geplaatst om mee te doen aan richtlijnwerkgroepen.

Het digitaal platform moet er extra toe bijdragen dat verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten de kennis uit deze documenten meer gaan toepassen in hun werk. “Alle richtlijnen worden voor en door professionals gemaakt om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Ze helpen onze achterban om keuzes te maken voor de juiste zorg. Dus als wij het gebruik van richtlijnen dankzij dit project kunnen stimuleren, dan mag je ervan uitgaan dat dit ten goede komt aan de kwaliteit van zorg”, besluit Fleuren.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
diabetestools
Digitale diabetestools bieden te weinig klinische voordelen
Volg jij ons al?