Bijsluiterplus: nieuw digitaal platform met medicijninfo

Het farmaceutisch platform Apotheekkennisbank ontwikkelt samen met iO een digitaal platform waar informatie over medicijnen op praktische wijze te vinden is. De naam van het nieuwe platform wordt ‘BijsluiterPlus’. Alle beschikbare info op dit platform is afkomstig van betrouwbare bronnen zoals thuisarts.nl, apotheek.nl en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.

BijsluiterPlus is veel meer dan een digitale bijsluiter voor medicatie. Er staan óók instructiefilmpjes op en andere materialen die informatie voor de gebruiker snel toegankelijk maken. Zorgverleners kunnen vanaf het platform de benodigde medicijninformatie eenvoudig en veilig naar de gebruikers sturen. De komst van dit digitale platform past in de trend van een snel digitaliserende farmacie- en apothekerswereld. Recepten worden steeds vaker op vrijwel elke plek digitaal verstuurd en er zijn veelbelovende innovaties zoals het digitaal ‘tekortenplatform’ ApoAfspraak.  

Altijd de actuele medicijninfo bij de hand

Iedereen weet wel dat het belangrijk is om de bijsluiter van medicijnen goed door te lezen. Maar soms vergeten mensen dat, raakt de bijsluiter kwijt of zijn er nog vragen. Dan is het fijn als de alle benodigde info binnen handbereik is. Onderzoek toont aan dat aanvullende info over medicijnen mensen niet altijd op de juiste wijze bereikt en dat kan leiden tot het verkeerd gebruik van medicijnen. Met het nieuwe toegankelijke digitale platform BijsluiterPlus kan dit probleem worden ondervangen.

Betrouwbare info en visuele ondersteuning op één platform

BijsluiterPlus helpt tevens apotheekmedewerkers en huisartsen die door te verwijzen naar het platform eenvoudig het juiste advies omtrent het gebruik van medicatie kunnen geven. Hier staat altijd de meest actuele informatie over medicijnen met visuele ondersteuning van de farmaceutische industrie. Die info stond eerder ook al online, maar was een stuk lastiger te vinden. Met BijsluiterPlus komt nu betrouwbare medicijninfo en ondersteunende beelden op één nieuw centraal platform te staan. Zo wordt straks voorkomen dat patiënten verouderde of foutieve info hebben.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?