Search
Close this search box.
Search

Digitaal verwijzen naar ander ziekenhuis

Onderdeel van het VIPP 5 (Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional) is het digitaal verwijzen van patiënten van het ene naar het andere ziekenhuis. Zorginstellingen krijgen via dit programma subsidie om digitale informatie-uitwisseling te verbeteren. Het digitaal verwijzen maakt deel uit van de derde en laatste module.

Internist-hematoloog Nicole de Graauw verstuurde met een klik op ‘verzenden’ voor het eerst een verwijzing van een patiënt digitaal naar het Erasmus MC. Even daarop kwam de bevestiging dat alle gegevens in goede orde waren ontvangen. Hiermee heeft Bravis met het digitaal verwijzen een nieuwe stap gezet om de patiëntenzorg te optimaliseren.

Eerste afdeling

Het ging hier om een primeur, aangezien hematologie hiermee de eerste afdeling is die patiënten digitaal naar het Erasmus MC verwijst. Tot dan toe gebeurde dat door middel van een brief of per e-mail. “De patiëntgegevens moesten dan uit HiX gehaald worden en vervolgens door Erasmus weer naar hun systeem gekopieerd worden. Op andere afdelingen is dat nog steeds het geval.

Bij het digitaal verwijzen komen de patiëntgegevens uit HiX via het Zorgplatform direct aan in het HiX-systeem van Erasmus.”, vertelt projectmanager Sander te Pas van MICT. Volgens medisch secretaresse Miriam Schrauwen scheelt dat het nodige werk. “Bovendien is het veiliger, omdat geen fouten meer gemaakt kunnen worden bij het kopiëren.”

Trots

Te Pas: “We willen uiteindelijk dat zoveel mogelijk verwijzingen naar andere ziekenhuizen digitaal gaan plaatsvinden”, aldus Sander. “We zijn trots dat dit nu mogelijk is. De medewerkers van hematologie hebben zeer enthousiast meegewerkt en dat heeft ons enorm geholpen. Voor Bravis is dit een mooie mijlpaal.”

Bij het Bravis ziekenhuis is men volop bezig om op een innovatieve manier gebruik te maken van digitale middelen. Zo meten steeds meer patiënten van dit ziekenhuis thuis diverse gezondheidswaarden, om die vervolgens via een app door te geven aan het monitoringscentrum. Op die manier krijgen deze patiënten onder meer beter zicht op hun eigen gezondheid. 

In 2021 was het Nictiz (Nationaal ICT-Instituut in de Zorg) al bezig de implementatietool voor elektronische gegevensuitwisseling uit te breiden ten behoeve van digitale verwijzingen. De tool helpt zorgaanbieders met het realiseren van gestandaardiseerde informatie-uitwisseling.

ROS WEB

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
Volg jij ons al?