Search
Close this search box.
Search

Digitale controle identiteit patiënten opgeschort in België

In België hoeven thuisverpleegkundigen de komende periode het elektronische identificatiebewijs (eID) van patiënten niet meer te scannen. Dat heeft het Riziv bepaald. Deze maatregel moet bijdragen aan het inperken van het risico op verspreiding van het coronavirus. Het scannen van het eID was verplicht bij toepassing van de zogenoemde derdebetalersregel.

Thuisverpleegkundigen die de kosten voor de behandeling rechtstreeks bij de zorgverzekeraar van de patiënt declareren zijn sinds oktober 2017 verplicht om de identiteit van patiënten middels het eID te controleren. Met die zogenoemde derdebetalersregel hoeft de patiënt zelf alleen zijn eigen bijdrage te betalen aan de verpleegkundige van de thuiszorg.

Het scannen van het eID gebeurt middels een kaartlezer in combinatie met een smartphone of tablet. Het coronavirus zou op deze apparaten, alsook het eID van de patiënt zelf, aanwezig kunnen zijn en zich zo verder verspreiden.

Handmatige controle identiteit

Middels een brief worden de Belgische thuisverpleegkundigen nu op de hoogte gebracht van de nieuwe, tijdelijke, regeling. De identiteit van patiënten mag gedurende deze periode handmatig gecontroleerd en ingevuld worden.

De uitzondering gaat meteen in en geldt zolang de coronacrisis loopt. Wanneer de normale regeling opnieuw van kracht wordt zal het Riziv alle thuisverpleegkundigen daarvan ruim op tijd op de hoogte brengen.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block: “Thuisverpleegkundigen zijn een belangrijke schakel in de eerste lijn. Voor heel wat mensen die niet of minder mobiel zijn, is hun hulp cruciaal. Dat geldt nog meer in de uitzonderlijke situatie waarin we ons bevinden. Om hen en hun patiënten zo goed mogelijk te beschermen, laten we de verplichting om de eID van patiënten in te lezen tijdelijk vallen. Het Riziv onderzoekt ook of we nog andere ondersteunende maatregelen kunnen nemen om onze zorgverleners zo goed mogelijk te ondersteunen in de strijd tegen Covid-19.”

Eerder deze week besliste het Riziv dat artsen een vergoeding van 20 euro kunnen aanrekenen voor telefonische consulten in het kader van de strijd tegen het nieuwe coronavirus.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?