Search
Close this search box.
Search

Digitale diabeteszorg wordt structureel onderdeel zorgaanbod

Tijdens de coronacrisis hebben veel vormen van zorgverlening een digitaliseringsslag gemaakt. Zo ook de zorg voor diabetes type 1 patiënten, behorend tot een van de risicogroepen van COVID-19. Diabetes zorgaanbieder Diabeter heeft nu besloten dat de digitale diabeteszorg, in samenwerking met zorgverzekeraar Zilveren Kruis, permanent aangeboden zal blijven worden.

Voor de coronacrisis verliep de zorg voor diabetes patiënten over het algemeen aan de hand van metingen en bezoek in de poliklinieken. Tijdens de coronacrisis bleek de toegevoegde waarde van een speciaal behandelteam dat op afstand de glucosewaardes van mensen met type 1 diabetes in de gaten houdt. Daardoor kunnen vrijwel alle reguliere afspraken ten behoeve van de diabeteszorg die in de polikliniek plaatsvonden nu ook op afstand gehouden worden.

Deze ontwikkeling was ook voor de coronacrisis al gaande. Zo besloot het Martini Ziekenhuis, na een geslaagde pilot, het videoconsult vaker te gaan inzetten als alternatief voor controleafspraken op de poli. Patiënten die daarvoor in aanmerking kwamen sturen hun bloedsuikerwaarden digitaal door.

Digitale diabeteszorg

Met ondersteuning van Zilveren Kruis gaat Diabeter de diabeteszorg de komende periode verder transformeren en zal de digitale diabeteszorg structureel in het zorgaanbod geïmplementeerd worden.

“Diabetespatiënten behoren tot een risicogroep van COVID-19. Daarom zijn wij in een vroeg stadium zorg op afstand gaan leveren. Als het echt nodig is kan men uiteraard terecht op de polikliniek. Diabeteszorg is sterk verbonden met diabeteshulpmiddelen. Door de moderne technologie van bijvoorbeeld slimme insulinepompsystemen kan de arts of verpleegkundige op afstand meekijken met de diabetesregeling van een patiënt en tijdig adviezen geven”, zo vertelt kinderarts Henk-Jan Aanstoot van Diabeter.

De moderne technologische hulpmiddelen zorgen ervoor dat de diabeteszorg op afstand mogelijk wordt. Voor patiënten die met deze hulpmiddelen een goede diabetesregeling bereiken, worden ze de standaard. Deze patiënten hoeven daardoor niet meer drie tot vier keer per jaar naar de polikliniek, maar nog slechts één of twee keer. “Zorgafspraken via beeldbellen scheelt patiënten reistijd en kan plaatsvinden in de eigen vertrouwde omgeving. Zeker voor jonge kinderen is dit soms fijn”, aldus kinderarts Aanstoot.

“De digitalisering van diabeteszorg draagt bij aan de kwaliteit van zorg én de kwaliteit van leven van onze verzekerden. Ook vergroot het de keuzevrijheid van mensen om daar zorg te krijgen waar zij die het liefst ontvangen: van wachtkamer naar woonkamer”, zo vult Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop Zilveren Kruis, daar aan toe.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Volg jij ons al?