Digitale gegevensuitwisseling acute zorg in de praktijk

13 april 2023
Nieuws

Wanneer een ambulance met een patiënt op weg is naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis dan is het van groot belang dat de zorgverleners op de SEH over de actuele medische gegevens en status van de patiënt kunnen beschikken. Die informatie is letterlijk van levensbelang. Het digitaal uitwisselen van medische informatie tussen ambulance en SEH zorgt daarvoor.

Voor het realiseren van de digitale gevevensuitwisseling tussen ambulancen en SEH is onder andere het programma 'Met spoed beschikbaar' in het leven geroepen. Behalve dat de informatie tussen een ambulance en SEH snel en accuraat uitgewisseld moet worden, is het minstens zo belangrijk dat de informatie betrouwbaar en voor iedereen begrijpelijk is. Het Nictiz ontwikkelde onder andere voor deze doeleinden de informatiestandaard Acute Zorg. Die voorziet in een standaard voor berichten die uitgewisseld worden. Deze standaard werd onlangs nog vernieuwd.

Digitale gegevensuitwisseling Acute Zorg

Met deze vernieuwde digitale gegevensuitwisseling vanuit het programma Met spoed beschikbaar kunnen artsen en verpleegkundigen op de SEH zich nog beter en sneller voorbereiden op de komst van een patiënt. Hoe dat in de praktijk werkt? Dat leggen Verpleegkundig Specialist Ambulancedienst Marco Bakker en Kwaliteitsfunctionaris SEH Karin Djermor – van der Kamp in onderstaande video perfect uit.

https://youtu.be/5R8XZJEU9M8
Digitale gegevensuitwisseling tussen SEH en ambulance in de praktijk.