Digitale gegevensuitwisseling acute zorg in de praktijk

Wanneer een ambulance met een patiënt op weg is naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis dan is het van groot belang dat de zorgverleners op de SEH over de actuele medische gegevens en status van de patiënt kunnen beschikken. Die informatie is letterlijk van levensbelang. Het digitaal uitwisselen van medische informatie tussen ambulance en SEH zorgt daarvoor.

Voor het realiseren van de digitale gevevensuitwisseling tussen ambulancen en SEH is onder andere het programma ‘Met spoed beschikbaar’ in het leven geroepen. Behalve dat de informatie tussen een ambulance en SEH snel en accuraat uitgewisseld moet worden, is het minstens zo belangrijk dat de informatie betrouwbaar en voor iedereen begrijpelijk is. Het Nictiz ontwikkelde onder andere voor deze doeleinden de informatiestandaard Acute Zorg. Die voorziet in een standaard voor berichten die uitgewisseld worden. Deze standaard werd onlangs nog vernieuwd.

Digitale gegevensuitwisseling Acute Zorg

Met deze vernieuwde digitale gegevensuitwisseling vanuit het programma Met spoed beschikbaar kunnen artsen en verpleegkundigen op de SEH zich nog beter en sneller voorbereiden op de komst van een patiënt. Hoe dat in de praktijk werkt? Dat leggen Verpleegkundig Specialist Ambulancedienst Marco Bakker en Kwaliteitsfunctionaris SEH Karin Djermor – van der Kamp in onderstaande video perfect uit.

Digitale gegevensuitwisseling tussen SEH en ambulance in de praktijk.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Meisjes krijgen steeds vaker te maken met mentale problemen. Een nieuwe e-learning voor professionals én cliënten kan helpen bij een meer gendersensitieve behandeling en het vergroten van de autonomie van cliënten.
Nieuwe e-learning kan ggz-wachtlijsten verkorten
Het Ikazia Ziekenhuis stapt over naar vloeibare zuurstof waarmee het de CO₂ -uitstoot met 86 procent verminderd.
Ikazia kiest voor duurzaam en stapt over op vloeibare zuurstof
monsters
Medicatie testen in een orgaanmachine
toestemming
Campagne gegevensuitwisseling: geef toestemming (of niet)
Innovatieplatform samenwerking onderzoek oncologie
Innovatieplatform voor effectievere ontwikkeling kankermedicatie
tumorgraad
Nauwkeurige tumorgraad meting met machine-learning
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
Volg jij ons al?