Search
Close this search box.
Search

Digitale gegevensuitwisseling volgens Babyconnect Afsprakenstelsel

Het digitaal uitwisselen van gegevens is een van de belangrijke speerpunten binnen de zorg. Eind 2019 en in de loop van 2020 zijn diverse gecontroleerde livegangen uitgevoerd volgens het MedMij Afpsrakenstelsel. Nu gaan twee verloskundigenpraktijken en een gynaecoloog in een ziekenhuis beperkte sets aan gegevens uitwisselen met elkaar in een live-omgeving. Daarmee worden de kennis en inzichten van het VIPP Babyconnect Afsprakenstelsel getoetst.

Het project is bedoeld als voorbeeldimplementatie van hoe digitale gegevensuitwisseling in de praktijk kan worden vormgegeven. In een latere fase zal ook de kraamzorg aansluiten en zullen de gegevens voor de cliënt inzichtelijk gemaakt worden via een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO).

Uniek aan deze implementatie is het feit dat gewerkt wordt met echte gegevens in een live-omgeving. Daarvoor is de uitwisseling eerder al succesvol getest in een speciale testomgeving.

Digitale gegevensuitwisseling via zibs

Bij deze zogenoemde voorbeeldimplementatie worden de Basisgegevensset Zorg (BgZ) en de gegevens die nodig zijn voor acute geboortezorg onderling uitgewisseld. De uitwisseling wordt gerealiseerd via pdf’s en via zorginformatiebouwstenen (zibs).

Hiermee wordt het voor de zorgverlener mogelijk informatie via in een apart scherm (viewer) te raadplegen op momenten dat dit relevant is. Daarbij is het belangrijk om te weten dat deze gegevens uit meerdere bronnen stammen en door meerdere zorgverleners geraadpleegd kunnen worden.

Dat is wezenlijk anders dan de huidige manier van gegevens uitwisselen; één op één tussen twee zorgverleners. Uitgangspunt van de nieuwe methode van digitale gegevensuitwisseling is dat gegevens eenmalig vastgelegd worden en door verschillende geautoriseerde zorgverleners kunnen worden geraadpleegd en hergebruikt.

Toetsing VIPP Babyconnect Afsprakenstelsel

Doel van deze voorbeeldimplementatie is het toetsen van de kennis en inzichten van het VIPP Babyconnect Afsprakenstelsel. De ervaringen worden uiteindelijk samengevat in een implementatiehandleiding. Die wordt onderdeel van het VIPP Babyconnect Afsprakenstelsel. Regio’s kunnen deze dan gebruiken bij de implementatie van digitale gegevensuitwisseling. Dit afsprakenstelsel bevat technische specificaties, veel kennis en achtergrondinformatie die nodig zijn om gebruiksvriendelijke en veilige digitale gegevensuitwisseling van geboortezorg te bereiken.

De komende periode zullen regelmatig updates gegeven worden over de voortgang van het project. Dat geldt ook voor het moment waarop de zorgverleners zijn met het uitwisselen van gegevens starten. In de loop van 2021 zullen nog meer (voorbeeld)implementaties volgen waarbij zorgverleners steeds uitgebreidere datasets kunnen uitwisselen met elkaar.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
Volg jij ons al?