Digitale informatieoverdracht SEH Van Weel-Bethesda

De informatieoverdracht tussen ambulances en de spoedeisende hulp wordt steeds vaker gedigitaliseerd. Dit zorgt ervoor dat zorgrofessionals op de SEH zich sneller en beter kunnen voorbereiden op de komst van nieuwe patiënten. Eerder deze maand is deze vorm van digitale informatieoverdracht ook het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis uitgerold.

Dankzij de digitale informatieoverdracht tussen de ambulance en de spoedeisende hulp (SEH) kan nog voordat de patiënt in het ziekenhuis arriveert alle relevante informatie al ingezien worden doorn de SEH-artsen en verplegend personeel. De informatie wordt bovendien rechtstreeks opgeslagen in het elektronische patiëntendossier (EPD).

Bij het verlenen van spoedzorg zijn in korte tijd vaak meerdere zorgaanbieders betrokken. Daarbij gaat het meestal om patiënten die voor deze zorgverleners (nog) onbekend zijn en complexe aandoeningen hebben. Dan is het van levensbelang dat die zorgverleners snel over alle relevante patiëntinformatie beschikken.

Digitalisering informatieoverdracht

De digitalisering en automatisering van de gegevensoverdracht tussen ambulances en SEH’s is het belangrijkste speerpunt van het landelijke koploperproject ‘Met spoed beschikbaar’. Dit project werd in 2020 gelanceerd met als doel het versneld implementeren van de richtlijn ‘gegevensuitwisseling huisarts-huisartenpost-ambulancevoorziening-afdeling spoedeisende hulp.

“Verpleegkundigen en artsen weten nu precies wanneer een patiënt arriveert. In het elektronisch patiëntendossier staan alle metingen, welke medicatie de patiënt eventueel al heeft gekregen en de laatste updates. Dit zorgt ervoor dat SEH-medewerkers beter voorbereid zijn en zij patiënten sneller de juiste zorg kunnen verlenen”, vertelt Nely Zoeteweij, zorgcoördinator Spoedeisende Hulp bij het Van Weel-Bethesda.

Het Van Weel-Bethesda heeft voor de uitrol van de digitale informatieoverdracht tussen ambulances en de SEH binnen het koploperproject samengewerkt met Traumacentrum Zuidwest-Nederland, Ambulance Rotterdam-Rijnmond, Chipsoft, PinkRoccade Ziekenhuizen en ZiZo.

Digitale spoedverwijzing

Binnen het koploperproject ‘Met spoed beschikbaar’ vallen ook de digitale spoedverwijzingen tussen huisartsenposten en ziekenhuizen. Met een digitale spoedverwijzing moet de zorg rond de patiënt sneller georganiseerd worden, wat de kwaliteit van de patiëntenzorg ten goede komt. Ook voor de betrokken zorgverleners zijn er voordelen.

Met de vernieuwde spoedmelding stuurt de HAP de uitkomst van de triage en de gegevens van de patiënt digitaal door. Deze triage en gegevens zijn dan direct beschikbaar in het Geïntegreerd Meldkamer Systeem (GMS) bij de meldkamer, waar dat voorheen opnieuw ingevoerd moest worden. Dit zorgt niet alleen voor tijdswinst, maar komt ook de kwaliteit van de spoedzorg ten goede.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?