Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Digitale ondersteuning dagstructuur nieuw in kennisbank

De digitalisering in de zorg schrijdt snel voort en dankzij de landelijke kennisbank digitale zorg kan de kennis daarover nu makkelijker gedeeld worden. In mei 2022 werd deze kennisbank door Vilans officieel geopend en onlangs is er een nieuw onderdeel toegevoegd: digitale ondersteuning voor de dagstructuur. Die ondersteuning kan worden getoond op een beeldscherm van een sociale robot maar ook op een scherm dat bijvoorbeeld op het nachtkastje van een cliënt staat.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De door Vilans opgezette ‘landelijke kennisbank digitale zorg’ is medio mei 2022 geopend. Als kennisorganisatie voor zorg en welzijn werkt Vilans in verschillende projecten en programma’s aan het verbeteren van de langdurige zorg. De kennisbank levert een infrastructuur voor kennis over best practices, lopende projecten, waardebepaling uit onderzoek en financieringsmogelijkheden. Aan de kennisbank is nu ook digitale ondersteuning toegevoegd die cliënten helpt bij het plannen van hun dagstructuur.

Digitale kattenbelletjes

Met digitale ondersteuning voor de dagstructuur worden mensen geholpen bij hun dagplanning. Het gaat dan concreet om cliënten te herinneren aan dagelijkse handelingen en afspraken. Een mantelzorger programmeert deze digitale kattenbelletjes en er kan verbinding worden gemaakt tussen de technologie en het zorgdossier. Op die manier komen zorgafspraken automatisch in de agenda te staan.

Sociale robot met scherm

De info voor de cliënt verschijnt vervolgens bijvoorbeeld op een scherm op de buik van een sociale robot. Dat kan over zorgafspraken gaan maar ook over zaken waaraan de cliënt nog moet denken. De info kan in tekst en symbolen worden gegeven.  Eventueel kunnen de boodschappen verrijkt worden met een geluid of een virtueel persoon om de aandacht te trekken. De informatie over de dagplanning kan eenvoudigweg op een scherm op het nachtkastje worden gegeven, maar dus ook via een sociale robot die de info laat zien of de herinneringen uitspreekt en af en toe ook een complimentje uitdeelt.

Maatschappelijke baten technologie

In de totale digitale kennisbank van Vilans is voor iedereen zichtbaar om welke soorten technologie het gaat, voor wie het is en wat de maatschappelijke kosten en baten zijn van de technologie. Tevens wordt getoond welke wetenschappelijke onderbouwing er voor een digitale optie is.

Binnen de Kennisbank werken verschillende organisaties samen, waaronder Vilans, Alzheimer Nederland, ActiZ, ZN, WDTM, VitaValley, ZonMw, VWS, Hulpmiddelenwijzer.nl, Hogeschool Utrecht, HU Lectoraat Technologie voor Zorginnovaties en Meiland Training & Consult. Het doel van die samenwerking is het delen van ervaringen en het realiseren van eenheid in methodiek, taal en onderzoek.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen