Digitale second opinion slaat aan in Amerika

Stuur alle medische informatie inclusief dossiers en foto’s naar een topziekenhuis en overleg met een videoverbinding over de uitkomsten. Dat kan sinds een tijdje bij de Cleveland Clinic (VS) en dat blijkt volgens betrokkenen goed te werken. Het virtueel second opinion-programma van de Cleveland Clinic heeft zelfs geleid tot vermijdbare kosten voor een verkeerde diagnose van ongeveer 65 miljoen dollar per jaar.

Digitale zorg kan op tal van manieren bijdragen aan het betaalbaar en toegankelijk houden van de zorg. Voorbeelden die kostenbesparend en praktisch zijn: monitoring op afstand, digitale spreekuren, de inzet van apps en online vragenlijsten. Maar nu blijkt uit onderzoek van de Cleveland Clinic dat óók een second opinion doeltreffend gedigitaliseerd kan worden.

Achtergrond digitalisering Cleveland

De digitale, virtuele oplossing om een second opinion te kunnen doen, werd in het najaar van 2020 gelanceerd als een joint venture tussen de Cleveland Clinic en Amwell, een telezorgbedrijf.  Het programma is wereldwijd uitgebreid in samenwerking met een gezondheidsplan in China en het heeft een speciaal programma gelanceerd gericht op kanker.

Zó werkt een digitale second opinion

Patiënten registreren zich online bij het ziekenhuis voor een virtueel bezoek met een casemanager.  Hij of zij verzamelt de medische dossiers voor een medisch expert bij Cleveland Clinic die ze vervolgens beoordeelt. Ook patiënten van buiten Amerika kunnen zich in theorie aanmelden voor zo’n digitale second opinion. Deze nieuwe vorm van digitale zorg moet meestal door de patiënt worden betaald. Incidenteel wordt het echter ook door zorgverzekeraars vergoed, met name als er sprake is van een premium-verzekering.

Voorkomen van misdiagnostiek

Onderzoek wijst uit dat er in ongeveer 28% van de onderzochte gevallen een verandering is in de diagnose. En in ongeveer 72% wordt een verandering van het zorgpad geadviseerd. Over het algemeen wordt er zo geld gespaard, maar heel incidenteel bevelen artsen ook een duurdere alternatieve behandeling aan. Hoe dan ook bespaart het voorkomen van misdiagnostiek uiteindelijk veel geld, in deze casus concreet dus 65 miljoen dollar per jaar.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wervelkolom
MST Introduceert nieuwste robot voor neurochirurgie
Kind in ziekenhuis
Studie naar ‘minder piepjes en alarmen’ op IC gehonoreerd
Innovaties Radiologie
Philips toont nieuwste innovaties op radiologieconferentie
duurzaamheid
Zorgaanbieders moeten samen richting geven aan duurzaamheid
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
Volg jij ons al?