Search
Close this search box.
Search

Digitalisering krijgt stimulans door samenwerking VWS en zorg

‘Groot denken, kleine stappen zetten en morgen beginnen’. Dat adviseert Erik Gerritsen innovatoren die e-health toepassingen willen ontwikkelen. In zijn drie jaar als secretaris-generaal Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft hij de mindset op het ministerie en in de sector sterk zien veranderen, zo vertelt hij in ICT&health 4.

“We zijn het stadium van bewustwording voorbij: alle partijen zien de noodzaak van verdere digitalisering van de zorg in. Nu komt het aan op opschalen. Als overheid willen we hier samen met de sector de benodigde randvoorwaarden voor creëren.” Dat blijft ook nodig, meent Gerritsen. Nog altijd is e-health niet mainstream. Er zijn wel al de nodige toepassingen beschikbaar, maar uit bijvoorbeeld de e-healthmonitor blijkt dat nog maar 10 tot 15 procent van de artsen en patiënten er gebruik van maken.

Stimuleren innovatie vast onderdeel beleid

“Waar we naartoe willen is dat de ‘e’ voor e-health eigenlijk niet meer nodig is, maar gewoon deel uitmaakt van goede zorg.” Hij geeft aan dat VWS hier vol op inzet. “Stimuleren van innovatie is allang geen losse paragraaf meer, maar een vast onderdeel van alle akkoorden en programma’s die zich richten op de zorg: het regeerakkoord, de hoofdlijnakkoorden en overeenkomsten die we met de sector afsluiten, zoals het rapport ‘De juiste zorg op de juiste plek’ en de health deals. Met als doel: zorgen voor vruchtbare grond en een positief klimaat voor digitale zorginnovatie.”

Stijging leeftijd maakt zorg duurder

De goede gezondheidszorg in Nederland zorgt voor een stijging van de gemiddelde leeftijd. Dit maakt de zorg echter duurder. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat in 2040 40 procent van ons salaris aan zorg zou opgaan en één op de vier mensen in de zorg zou moeten werken. VWS ziet meerdere oplossingen voor dit probleem, zoals:

  • Minder verspilling, dus kiezen voor andere behandelingen, is één oplossing
  • Administratieve lastenverlaging: hiervoor is VWS een programma aan het opstellen.

Digitalisering zorgt voor productiviteitswinst

De grote klap kun je echter maken met productiviteitswinst en dat doe je met innovatie, benadrukt de secretaris-generaal. Hiervoor wil VWS een vruchtbare bodem bieden, of zoals Gerritsen het formuleert: een florerend ecosysteem voor zorginnovatie vanuit een heldere rolopvatting. “VWS is er vooral om de randvoorwaarden te creëren die innovatie aanwakkeren zodat er wordt geïmplementeerd en opgeschaald.”

Een substantiële financiële impuls is daarin een belangrijk aspect. Zo is deze kabinetsperiode 40 miljoen euro extra beschikbaar voor e-health innovaties, daarna jaarlijks 5 miljoen. Daarnaast wordt flink geïnvesteerd in de VIPP (Versnellingsprogramma Informatie-Uitwisseling Patiënt en Professional) programma’s in verschillende sectoren. In de hoofdlijnakkoorden is opgenomen dat daarvoor geld wordt vrijgemaakt.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
Volg jij ons al?