DNA Tinderen om een gezonde partner te vinden

Hoogleraar George Church van de universiteit van Harvard heeft onlangs gezegd dat hij een dating app kan ontwikkelen waarbij je voor deelname je DNA moet afstaan. Mogelijke partners worden op basis van genetische gegevens geselecteerd. Dat klinkt vreemd, maar vanuit een gezondheidsoogpunt is het zogenoemde DNA Tinderen misschien zo gek nog niet. De vraag, uit ethisch oogpunt, is echter of een dergelijke app er wel moet komen?

Iedereen die de dating app van Church, als die er komt, wil gaan gebruiken moet straks eerst wat wangslijm opsturen. De DNA cellen die daarin zitten worden vervolgens gecontroleerd op de aanwezigheid van meer dan 100 ernstige erfelijke ziekten.

De dating app vermijd vervolgens dat personen met dezelfde erfelijke afwijking aan elkaar gekoppeld worden. Mensen die met de dating app op zoek gaan naar een partner vermijden zo het risico dat ze een zogenoemd dragerpaar worden met een kans van 25 procent dat hun kinderen ziek worden.

Eugenetica of preventie?

In de VS is veel kritiek op het DNA Tinderen. Sceptici verwijten Church dat de app pure eugenetica is en vragen zich af of kinderen met een erfelijke ziekte dan geen bestaansrecht meer hebben. Church stelt daar tegenover dat hij al jaren onderzoek doet naar, en strijd voor de uitbanning van alle ernstige ziekten. Een dergelijke selectie zal in zijn ogen een hoop kinder- en gezinsleed, vroegtijdig overlijden van kinderen en hoge zorgkosten voorkomen. Hij benadrukt bovendien dat deelname aan de app op vrijwillige basis zal geschieden.

De vraag is in hoeverre Church met deze app op of over de rand van het ethisch toelaatbare balanceert. Preconceptioneel onderzoek, bijvoorbeeld op het syndroom van Down, bestaat al geruime tijd en wordt ook regelmatig toegepast. Echter, in veel landen, waaronder ook Nederland, wordt dergelijk onderzoek niet universeel aangeboden maar alleen aan paren met een kinderwens met een relatief hoog risico, schrijft het NRC.

DNA Matching

Helemaal nieuw is het inzetten van DNA-profielen voor partner matching overigens niet. Het Leids UMC onderzocht in 2017 of het fenomeen dat tegenpolen elkaar aantrekken in de zoektocht naar een partner mogelijk terug te voeren zou zijn op ons DNA. Dat experiment werd uitgevoerd tijdens het Lowlands festival waar onderzoekers genetisch materiaal afnamen van zowel stelletjes als singles.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
MRI
Hersenschors kan Parkinsonsymptomen compenseren
Hartoperaties
Sneller herstel hartoperaties door nieuwe methodes
Databeschikbaarheid - Joba vd Berg
VWS, regel die databeschikbaarheid!
symposium
Margreet Vos: ‘Integreer duurzaamheid in de definitie van goede zorg’
Cardiologie
Diakonessenhuis schenkt Utrecht 56 connectieve AED's
Drie overheidsorganisaties op het gebied van cybersecurity openen een gezamenlijk loket waar organisaties cyberdreigingen of -kwetsbaarheden kunnen melden.
Drie cybersecurity-organisaties openen één loket
samenwerking
Regionale samenwerking groeit mede dankzij IZA
Planning gezondheidszorg regiobeelden
NZa: knelpunten aanscherpen in regiobeelden
Rapportage
Spraakherkenningsoplossing voor specialisten blijkt ideaal
hartstilstand
Slim horloge alarmeert meldkamer bij hartstilstand
Volg jij ons al?