Doorbraak in dwarslaesieonderzoek: verbetering hand- en armfunctie

27 mei 2024
Onderzoek
Nieuws

Een onderzoek met zogeheten ARC-EX® therapie bij mensen met een hoge dwarslaesie laat hoopgevende resultaten zien. Revalidatiecentra Reade en Sint Maartsenskliniek hebben meegewerkt aan het onderzoek. Beide revalidatiecentra behandelden meerdere personen met een hoge dwarslaesie als onderdeel van het internationale Up-Lift onderzoek, waar de effectiviteit en veiligheid van ruggenmergstimulatie doormiddel van elektroden op de huid, in combinatie met functionele training, werd onderzocht (ARC-EX therapie).

ARC-EX-therapie is externe, geprogrammeerde elektrische stimulatie die zich niet-invasief richt op het ruggenmerg en is ontworpen om te helpen bij functioneel herstel na een dwarslaesie. Het onderzoek toont aan dat de ARC-EX therapie zorgt voor significante verbetering van de arm- en handfunctie van mensen met een hoge dwarslaesie. De resultaten van het onderzoek zijn op 20 mei in Nature Medicine gepubliceerd. Het onderzoek is gesponsord door ONWARD Medical, een medisch technologiebedrijf dat innovatieve therapieën voor ruggenmergstimulatie ontwikkelt om beweging, functie en onafhankelijkheid te herstellen bij mensen met een dwarslaesie.

Aan de wereldwijde studie deden 65 deelnemers met een hoge incomplete dwarslaesie mee. In 2021 werden zij behandeld in 14 toonaangevende dwarslaesiecentra verspreid over de Verenigde Staten, Canada, Engeland en Nederland. In Nederland deden 11 personen mee aan het onderzoek. De Sint Maartenskliniek behandelde zeven deelnemers en Reade vier deelnemers.

Arm- en handfunctietraining

Eerst kregen de deelnemers twee maanden lang drie keer per week functionele arm- en handfunctietraining. In de twee maanden daaropvolgend kregen ze dezelfde training, maar dan gecombineerd met ruggenmergstimulatie via elektroden op de huid aan de achterkant van de nek. Een door ONWARD Medical ontwikkelde externe stimulator leverde stroom door de elektroden. Twee jaar geleden kon het bedrijf ook al twee succesvolle therapieën aan haar portfolio toevoegen. Ook deze therapieën verbeteren van de kwaliteit van leven mensen met een dwarslaesie en Parkinson.

De onderzoekers zijn van mening dat het gebruik van ARC-EX therapie veilig én effectief is en hebben na analyse van de data de resultaten ervan gepubliceerd. Negentig procent van de deelnemers merkt verbetering van kracht of functie van de bovenste ledematen. En 72 procent van de deelnemers merkt vooruitgang in kracht én functie. Een ruime meerderheid van de deelnemers ervaart verbetering in de kracht die nodig is om een gevulde beker op te tillen of ervaart een verbetering in de knijpkracht die nodig is om een vork op te pakken of een sleutel om te draaien. Volgens 87 procent van de deelnemers aan de studie draagt de ARC-EX Therapie bij aan een verbetering van de ervaren kwaliteit van leven. De therapie draagt bij aan de zelfredzaamheid in het dagelijks leven. De resultaten van het onderzoek overstijgen daarmee alle verwachtingen.

Snel op de markt

Naar aanleiding van de positieve onderzoeksuitkomsten brengt Onward Medical de stimulator het liefst nog dit jaar op de Europese markt. Het bedrijf is het stimulatieapparaat momenteel aan het ontwikkelen zodat het – na goedkeuring - op de markt kan worden gebracht en kan worden ingezet in het revalidatieproces. Revalidatiearts dr. Ilse van Nes (meegeschreven aan de publicatie en een van de hoofdonderzoekers van de Up-lift studie) van de Sint Maartenskliniek heeft hoge verwachtingen van de technologie: “Je ziet dat er al in de chronische fase herstel in functie en kracht optreedt. Door deze technologie al eerder in het revalidatietraject in te zetten, kunnen we het natuurlijke herstel een boost geven. Daarnaast kunnen we de revalidant ook leren om met deze technologie in de thuissituatie om te gaan.”