Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
28 oktober 2016
Artikel delen

Doorbraak; Onderzoekers 3D-printen hart-op-een-chip

Het is onderzoekers van Harvard University gelukt een orgaan te 3D-printen op een chip. Het ‘orgaan’, een hart, bootst de functies en structuur na van een werkelijk hart. Dit wordt gedaan door middel van sensoren, ingekapseld in inkt. Deze inkt wordt met een 3D-printer op een chip geprint. Deze techniek maakt het mogelijk deze ‘organen’ sneller te produceren en maakt het verzamelen van data over menselijk weefsel betrouwbaarder.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het doel van deze 3D-print innovatie is het bieden van een alternatief binnen biomedische onderzoek; een wereld waarin nu vooral op dieren en celkweken wordt getest. Het inzetten van chips op zichzelf is niet nieuw. Vaak is de productie van deze chips echter duur, en moet er gebruik worden gemaakt van lithografie; een printtechniek die veel tijd kost. Door te werken met inkt en 3D-printen wordt dit proces sneller. De ingebouwde sensoren zijn eveneens nieuw en maken het verzamelen van data sneller.

Printer en inkt voor innovatie

Het team onderzoekers heeft zes verschillende soorten inkt ontworpen, ieder met een eigen paar sensoren. De sensoren bootsen de structuur en functies van menselijke weefsel na en meten de samentrekkingskracht van de hartspier. Deze inkt wordt vervolgens met een 3D-printer op een chip geplaatst. Deze chip is vanaf dat moment een klein model van een hart.

In de toekomst helpt de innovatie bij het onderzoeken en behandelen van hartziektes, maar ook bij het verzamelen van data voor lange en korte termijn onderzoeken. Dankzij de vernieuwende manier van produceren wordt het, zo hopen de onderzoekers, eveneens makkelijker om het systeem aan te passen aan een specifieke ziekte, of zelfs aan het individu.

In de aankomende uitgave van ICT&health magazine (4 november) meer achtergrondinformatie over de wereld en de mogelijkheden van medisch 3D-printen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen