Search
Close this search box.
Search

Douwe Biesma nieuwe bestuursvoorzitter LUMC

Prof. dr. Douwe Biesma (1962) is per 1 juli 2020 gestart als voorzitter van de Raad van Bestuur van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Ook is Biesma per die datum benoemd tot hoogleraar Data-driven health care improvement in Leiden. Hij volgt prof. dr. Willy Spaan op, die sinds 2015 bestuursvoorzitter was van het LUMC en later dit jaar met pensioen gaat.

“Ik vind het een bijzonder mooi vooruitzicht om een bijdrage te mogen leveren aan het verder verbeteren van academische zorgverlening, onderzoek en opleiding in een tijd die veel vraagt van onze medewerkers en van collega’s in andere instellingen waar we mee samenwerken”, aldus Biesma over zijn nieuwe rol. “Het LUMC heeft waarde- en datagedreven zorg hoog in het vaandel staan. Ook daar wil ik graag met andere betrokkenen verder vorm aan geven.”

Nadruk op waardegedreven zorg

Biesma werkte tot 2010 als internist-hematoloog en was tot voor kort bestuursvoorzitter van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein/Utrecht. Hij beschouwt waardegedreven zorg als een belangrijke pijler voor een toekomstbestendig zorgsysteem. “In het LUMC geloven we dat het benutten van big data en zorgtechnologie betere klinische uitkomsten oplevert en bijdraagt aan een betere ervaring van zorg door patiënten. Patiënt en zorgprofessional krijgen meer inzicht in de dagelijkse gang van zaken, waarmee de patiënt meer regie heeft op zijn eigen zorgproces en vanuit de arts ondersteuning op maat mogelijk wordt.” Ook in het St. Antonius Ziekenhuis was dit een belangrijk onderdeel van het verbeteren van de zorgverlening.

Als nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur in het LUMC zegt Biesma uit te kijken naar de samenwerking met zijn nieuwe omgeving. “Het LUMC staat bekend als een internationaal toonaangevende kennisinstelling, waar artsen en verpleegkundigen dagelijks hoogwaardige academische zorg leveren, onderzoek in binnen- en buitenland erkenning krijgt en de zorgprofessionals van de toekomst worden opgeleid.”

Gegevensuitwisseling via Twiin

Als hoogleraar Data-driven health care improvement legt Biesma de nadruk op het belang van gegevensuitwisseling voor verbetering van de zorg. Zo ging het LUMC deze week als eerste UMC in Nederland over op het uitwisselen van radiologische beelden via het Twiin-portaal.

“Door technologische ontwikkelingen is een grote hoeveelheid aan zorgdata beschikbaar. Om nu en in de toekomst optimale zorg op maat te kunnen bieden moeten we die data benutten”, aldus Biesma. Bijvoorbeeld bij het voorspellen van ziektebeelden en behandelresultaten, of bij het automatiseren van taken van de zorgverlener.

“De belofte van de toepassing van big data in de kliniek is enorm en vraagt om nauwe onderlinge afstemming: tussen patiënt en zorgverlener, tussen arts en onderzoeker, tussen instellingen, met overheid en verzekeraars. Een rol die ik ook als bestuurder koester en die bijdraagt aan de verdere verbetering van onze gezondheidszorg.”

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?