Draadloze monitoring gordel baby's krijgt EU-subsidie

ma 30 juli 2018 - 09:05
Bambi-Belt-while-prforming-Kangaroo-Care
Data
Nieuws

Bambi Medical krijgt een EU-subsidie van 2.4 miljoen euro. Het geld stelt de producent in staat om de introductie van zijn draadloze monitoringssysteem voor te vroeg geboren baby’s te versnellen in een groot deel van de Europese Unie. Bambi Medical is een Nederlandse medisch startup. Het haalde eerder dit jaar al 4 miljoen euro aan groeikapitaal op bij Nederlandse private investeerders.

De Europese subsidie van 2,4 miljoen euro wordt verstrekt via het SME Instrument fase 2 programma. Deze op mkb-ondernemingen gerichte subsidie stelt Bambi Medical in staat om het ontwerp van zijn draadloze monitoring gordel te valideren en om klinische studies uit te voeren in zes Europese landen. Dit betekent dat Bambi Medical de Europese markt sneller kan betreden. Het SME-instrument is een onderdeel van Horizon 2020, het program dat wordt beheerd door de Europese Commissie. De SME-subsidie biedt een kans op doorbraak aan innovatieve Europese mkb-bedrijven, om zo nieuwe markten binnen te dringen. De fase 2 subsidie gaat voornamelijk naar innovatieve projecten die ondersteund worden door een strategisch business plan.

Draadloze monitoring gordel eerder op markt

Eerder dit jaar sprak Bambi de verwachting uit in tweede helft van 2019 met de verkoop van de gordel te beginnen. “Deze subsidie helpt ons, om ons draadloze monitoring gordel met succes naar de markt te brengen en een bijdrage te leveren aan een betere start van het leven van de jaarlijks 130.000 te vroeg geboren baby’s in Europa,” aldus CEO en oprichter van het bedrijf, Fabio Bambang Oetomo. Hij stelt dat Bambi Medical tijdens de SME-aanvraag ondersteund werd door Real1ze Projects B.V., PNO Consultants en de Raad van Ondernemend Nederland (RVO). De subsidie is toegekend aan Bambi Belt, een dochter van Bambi Medical. Dit jaar hebben tot nu toe 14 Nederlandse MKB bedrijven een subsidie van de fase 2 van SME ontvangen. Er zijn 4.102 aanvragen ingediend. Afgelopen februari wist Bambi Medical samen met ontwikkelingspartner ItoM Medical een subsidie binnen te halen van de Nederlandse overheid. De subsidie is afkomstig van het MIT-R&D-samenwerkingsproject. Samen met het groeikapitaal en de EU-subsidie heeft Bambi Medical nu 6,9 miljoen euro voor doorontwikkeling van zijn monitoringsysteem.

Monitoren vitale gegevens vroeggeboren baby's

De Nederlandse startup is opgericht in 2016. Het eerste product is een draadloos systeem voor het monitoren van vitale gegevens bij te vroeg geboren baby’s. De basis voor het systeem werd gelegd door neonatoloog en oprichter van het bedrijf Prof. Dr. Sidarto Bambang bij de afdeling Industrial Design van de TU/e in samenwerking met Maxima Medisch Centrum. Wereldwijd worden er jaarlijks zo’n 1,5 miljoen baby’s te vroeg geboren. Zij worden vaak in speciale Neonatale Intensive Care Units (NICU) verzorgd. Om deze baby’s te monitoren, worden er over het algemeen allerlei elektrodes bevestigd die weer met draden aan monitoring-apparatuur bevestigd zijn. De elektrodes moeten regelmatig gecontroleerd en vervangen worden. Met de draadloze Bambi monitoring gordel moet dat ondervangen worden. De gordel meet de vitale gegevens (ECG en ademhaling) van de baby, huidvriendelijk en draadloos. Op het gebied van productontwikkeling werkt Bambi Medical samen met het Holst Centre en ItoM. Het bedrijf werkt ook nauw samen met het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven/Eindhoven. Er zouden verder 20 ziekenhuizen in Europa en Azië belangstelling hebben voor de gordel.

Beter voor ouder-kind-binding

De Bambi Belt kan volgens de startup ook bijdragen aan betere omgang met de baby door de verpleging en ouders omdat het huid-op-huid contact eenvoudiger maakt. Dergelijk contact - het Kangaroo Mother Care-concept - is volgens de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) essentieel voor ouder-kind binding en de lange termijn klinische resultaten voor de baby.