Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Draagbaar modulair apparaat moet herstelproces bij lopen ondersteunen

Een Japans onderzoeksteam onder leiding van Professor Tadao Tsuboyama van de Graduate School of Medicine heeft een modulair opgebouwd apparaat ontwikkeld dat mensen kan ondersteunen met loopproblemen of die herstellende zijn van een beroerte of verwondingen aan de ruggengraat.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het team van Tsuboyama bestond volgens het artikel op de site verder uit mensen van Suncall Corporation en werd daarnaast bijgestaan door het Japan Science and Technology Agency (JST) in het kader van het Center of Innovation (COI)programma. Het Kyoto Institute of Technology (KIT) heeft het controlealgoritme ontworpen en Suncall heeft de hardware ontwikkeld in samenwerking met Kawamura Gishi en Funai Electric.

De officiële naam van het apparaat is de Attached Robotic Unit Knee-Ankle-Foot Orthothesis. Het apparaat bestaat uit een motor gecombineerd met een sensor, die bevestigd kan worden aan een KAFO, ofwel een knie-enkel orthese. Dit is een apparaat dat uitwendig gedragen wordt ter correctie van standafwijkingen of abnormale beweeglijkheid van gewrichten of van de wervelkolom.

Lichter alternatief voor zware rehabilitatierobots

Het nieuwe apparaat is bedoeld als kleiner, lichter alternatief voor de vaak zware rehabilitatierobots die nu worden ingezet om mensen te helpen bij het opnieuw leren lopen. De huidige devices zijn vaak een last in het gebruik voor zowel de patiënt als de therapeut.

Het onderzoeksteam van Tsuboyama van het Human Health Sciences Department heeft het modulair opgebouwde apparaat ontwikkeld op basis van het medische begrip van herstel na een beroerte en de robottechnologie die toegepast kan worden in dit proces.

Het apparaat zal vanaf dit jaar uitgetest worden in onder meer ziekenhuizen. Nieuwe programma’s zullen in de tussentijd ontwikkeld worden voor extra toepassingen, zoals traplopen, evenals softwaremodules om de inzet van het apparaat te verbeteren.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen