Draagbaar modulair apparaat moet herstelproces bij lopen ondersteunen

Een Japans onderzoeksteam onder leiding van Professor Tadao Tsuboyama van de Graduate School of Medicine heeft een modulair opgebouwd apparaat ontwikkeld dat mensen kan ondersteunen met loopproblemen of die herstellende zijn van een beroerte of verwondingen aan de ruggengraat.

Het team van Tsuboyama bestond volgens het artikel op de site verder uit mensen van Suncall Corporation en werd daarnaast bijgestaan door het Japan Science and Technology Agency (JST) in het kader van het Center of Innovation (COI)programma. Het Kyoto Institute of Technology (KIT) heeft het controlealgoritme ontworpen en Suncall heeft de hardware ontwikkeld in samenwerking met Kawamura Gishi en Funai Electric.

De officiële naam van het apparaat is de Attached Robotic Unit Knee-Ankle-Foot Orthothesis. Het apparaat bestaat uit een motor gecombineerd met een sensor, die bevestigd kan worden aan een KAFO, ofwel een knie-enkel orthese. Dit is een apparaat dat uitwendig gedragen wordt ter correctie van standafwijkingen of abnormale beweeglijkheid van gewrichten of van de wervelkolom.

Lichter alternatief voor zware rehabilitatierobots

Het nieuwe apparaat is bedoeld als kleiner, lichter alternatief voor de vaak zware rehabilitatierobots die nu worden ingezet om mensen te helpen bij het opnieuw leren lopen. De huidige devices zijn vaak een last in het gebruik voor zowel de patiënt als de therapeut.

Het onderzoeksteam van Tsuboyama van het Human Health Sciences Department heeft het modulair opgebouwde apparaat ontwikkeld op basis van het medische begrip van herstel na een beroerte en de robottechnologie die toegepast kan worden in dit proces.

Het apparaat zal vanaf dit jaar uitgetest worden in onder meer ziekenhuizen. Nieuwe programma’s zullen in de tussentijd ontwikkeld worden voor extra toepassingen, zoals traplopen, evenals softwaremodules om de inzet van het apparaat te verbeteren.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
Volg jij ons al?