Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
29 juni 2017
Artikel delen

Drie Belgische universiteiten starten opleiding Internet of Things

De Universiteiten van Antwerpen en Gent en de Vrije Universiteit Brussel starten najaar 2017 met de eenjarige opleiding Internet of Things. Young potentials leren hier zowel technische vaardigheden als sociaal-economische skills. De opleiding valt binnen het project Capital of Things, waarmee Antwerpen een pionier op het gebied van IoT-oplossingen wil worden.

Internet of Things, het is allang geen buzzwoord meer. De verbonden internet-oplossingen hebben hun weg gevonden in meerdere sectoren: van interieur tot transport. Ook binnen de gezondheidszorg zijn de nodige IoT-innovaties ingeburgerd. Denk bijvoorbeeld aan wearables, slim verband of ruimtes die herkennen wanneer de bewoner gevallen is. Een breed scala aan toepassingen, wat de populariteit van IoT verduidelijkt. Zo stelt International Data Corporation dat de wereldwijde uitgaven met gemiddeld 17% per jaar zullen stijgen. Geen slecht idee, dus, om er een opleiding voor te starten. De Universiteit van Antwerpen en Gent en de Vrije Universiteit Brussel zullen dit najaar dit gat vullen.

Bedrijfsleven betrokken

De opleiding duurt één jaar en is bedoeld voor studenten die een bachelor- of masterdiploma op zak hebben, in eerste instantie net afgestudeerde industriële en burgerlijke ingenieurs en informatici. Zij zullen in Antwerpen algemene vakken volgen, maar naar Gent en Brussel af reizen specifieke cursussen en labs. De opleiding werkt nauw samen met het bedrijfsleven en bestaat voor de helft (het tweede semester) uit het lopen van een stage. Onder meer Orange, Atlas Copco, Proximus, Telenet, Agfa-Gevaert, Nokia, Cronos en Microsoft ondersteunen het initiatief.

Behoefte aan technische en sociaal vaardige young professionals

De drie universiteiten besloten de opleiding te starten na aanleiding van vraag uit het bedrijfsleven. Al enige tijd verrichten de drie universiteiten onderzoek naar IoT-oplossingen, vaak in samenwerking met de industrie in Vlaanderen. Het viel gedurende deze samenwerking op dat bedrijven veel behoefte hebben aan jonge professionals met zowel technische als sociaaleconomische vaardigheden. Het postgraduaat zal zich dan ook op deze combinatie richten.

Ook binnen de gezondheidszorg kunnen deze nieuwe professionals een grote rol gaan vervullen: IoT groeit ook in deze sector. Netwerkleverancier Aruba stelde in een wereldwijd onderzoek dat de gezondheidszorg IoT met name inzet om de monitoring van patiënten te verbeteren, kosten voor zorg te verlagen en innovatie te stimuleren. 

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen