Drie ziekenhuizen bundelen hun krachten voor betere vaatzorg

6 mei 2024
Samenwerking
Nieuws

Om vaatpatiënten in de regio nog betere zorg te kunnen bieden, gaan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) samenwerken met het Reinier de Graaf Gasthuis (RdGG). Door de samenwerking in het Universitair Vaatcentrum (UVC) West wordt de kennis en kunde van de drie ziekenhuizen op het gebied van vaatchirurgie beter benut.

Het LUMC en het HMC werken al sinds 2020 samen in het Universitair Vaatcentrum (UVC) Leiden | Den Haag. Op beide locaties wordt hoogcomplexe zorg geboden, zoals behandelingen van of operaties aan de halsslagader of aorta. Ook de onderwijstaken en wetenschappelijke onderzoeken worden gezamenlijk opgepakt.

Zorg betaalbaar en toegankelijk houden

Het Delftse Reinier de Graaf Gasthuis sluit zich nu aan bij het UVC onder de noemer UVC West. De regionale samenwerking op het gebied van vaatzorg sluit mooi aan bij de doelstellingen van het Integraal Zorgakkoord (IZA), waarbij ziekenhuizen hebben afgesproken hun krachten te bundelen om de kwaliteit van zorg te verbeteren en de zorg in de toekomst betaalbaar en toegankelijk te houden.

Vaatchirurg Abbey Schepers van het LUMC: “Door de samenwerking binnen het UVC zijn kunnen we aan de groeiende zorgvraag blijven voldoen en tegemoetkomen aan de verwachtingen die het IZA met zich meebrengt. De solide basis berustend op vertrouwen vormt ook een goede basis voor verdere samenwerking met de andere ziekenhuizen in de regio op het gebied van vaatzorg.”

Vorig jaar sloegen ook de Utrechtse ziekenhuizen de handen ineen om zich samen in te zetten voor het betaalbaar en toegankelijk houden van hoogwaardige ziekenhuiszorg in hun regio. Gezamenlijk maakten ze een regionale IZA-vuist en zetten ze een samenwerking op op het gebied van HRM, digitalisering, acute zorg, complexe zorg en ouderenzorg.

Gezamenlijke visie op vaatchirurgie

De samenwerking houdt in dat de specialisten van de drie ziekenhuizen werken volgens een gezamenlijke visie op vaatchirurgie. Dit maakt overleg tussen medisch specialisten makkelijker en zorgt ervoor dat patiënten die gespecialiseerde zorg nodig hebben, makkelijker naar elkaar kunnen worden doorverwezen. De vaatchirurgen van het UVC werken op drie locaties in Den Haag, Leiden en Delft. Om de best mogelijke zorg te bieden en zoveel mogelijk patiënten te kunnen helpen, kan het zijn dat patiënten op een andere locatie worden geopereerd dan waar het zorgtraject is gestart. In dat geval gaat de behandelend arts als vertrouwd gezicht met de patiënt mee. RdGG-vaatchirurg Wolter Hoffmann: “We stemmen de zorg goed af op de wensen en behoeften van de patiënt. De patiënt staat centraal en houdt dus altijd de regie.”

Vaatchirurg Daniël Eefting van het HMC vertelt: “Al voordat het IZA van kracht werd, werkten het HMC en het LUMC goed samen om vaatpatiënten samen de beste zorg te bieden. Door onze kennis en ervaring te delen, kunnen we meer patiënten behandelen en de zorg voor vaatpatiënten verbeteren. We zien de uitbreiding van deze samenwerking dan ook niet als een einddoel, maar als een mooie start om ook andere zorginstellingen in de regio bij ons te laten aansluiten. Zo ontstaat een vaatchirurgisch netwerk in de regio waar we onze patiënten het beste kunnen helpen.”

Nieuwe ontwikkelingen

De ontwikkelingen op het gebied van vaatchirurgie staan ondertussen niet stil. Eind oktober 2023 hadden vaatchirurgen van het Maastricht UMC+ een wereldprimeur toen ze als eersten de LumiGuide gebruikten om met Fiber Optic RealShape katheters en voerdraden tijdens een operatie in 3D-beelden weer te geven. Deze techniek, ontwikkeld door Philips samen met onder meer het Maastricht UMC+, maakt gebruik van licht in plaats van de gebruikelijke röntgenstraling en zorgt voor betere beelden in 3D tijdens de operatie.