Search
Close this search box.
Search

Driekwart bezoekers e-healthweek nu meer kennis over digitale zorg

De e-healthweek uit januari 2018, lijkt bij te dragen aan het creëren van meer bekendheid over de mogelijkheden van ICT in de zorg. Dat blijkt uit onderzoek van kennisinstituten Nivel en Nictiz. Zij onderzochten de impact van 19 evenementen uit de e-healthweek, die tot doel heeft om meer bewustzijn te creëren over het bestaan en het nut van digitale toepassingen in de zorg.

De tweede landelijke e-health week vond dit jaar plaats van 20 tot en met 26 januari. In totaal waren er 255 evenementen tijdens de week, die werd afgesloten met de ICT&health conferentie in Utrecht.

De ondervraagde bezoekers van de e-healthweek 2018 waren volgens de studie van Nictiz en Nivel enthousiast over het evenement dat zij bezochten. Ook lijkt de week het gebruik van e-health te motiveren.

Meer kennis over e-health

Bijna driekwart van de ondervraagde bezoekers gaf na afloop aan meer te weten over e-health dan daarvoor. Bijna een kwart liet weten een toepassing daadwerkelijk te gaan gebruiken. Bezoekers zijn daarmee positiever dan de respondenten die vorig jaar tijdens de eerste landelijke e-healthweek bevraagd zijn. Gemiddeld waardeerden de deelnemers het evenement met een 7,9. In 2017 was dit een 7,7.

Wel worden waarschijnlijk nog niet alle mensen bereikt voor wie de e-healthweek zinvolle informatie kan opleveren. Een peiling onder leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel laat zien dat één vijfde van de Nederlanders heeft gehoord van de e-healthweek. Daarmee lijkt er nog groei mogelijk in de bekendheid van het evenement.

Meer kennis over online coaches, games, VR

Bezoekers zeggen met name kennis te hebben opgedaan over toepassingen die helpen bij het (leren) omgaan met een aandoening (30%), zoals online coaches, games, virtual reality of begeleidingsprogramma’s, of toepassingen die bedoeld zijn als ondersteuning bij het zelfstandig thuis wonen (29%). De bezoekers waren onder meer consumenten (mensen met een chronische aandoening, mantelzorgers of bezoekers in het ziekenhuis), zorgverleners en ‘overigen’ (zoals beleidsmedewerkers,adviseurs, onderzoekers of ondernemers).

Ruim driekwart (79%) van de bezoekers geeft aan iets met de informatie uit de e-healthweek te gaan doen. Zo zeggen zij erover in gesprek te willen gaan met collega’s, managers of patiënten (43%), zich er verder in te willen gaan verdiepen (32%) of de toepassing zelf te willen gebruiken (24%). Minder dan 10% van de bezoekers zegt niets te willen gaan doen met de opgedane kennis.

Meer kennis over, weinig gebruik van e-health

Er zijn inmiddels tal van technologische toepassingen om de gezondheid of de gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren. Uit de eHealth-monitor van Nictiz en Nivel, vorig najaar gepubliceerd, blijkt dat hier in het algemeen nog weinig gebruik van wordt gemaakt. Eén van de redenen van een laag gebruik van e-health is dat veel mensen niet weten welke mogelijkheden er zijn.

Dat was aanleiding voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en ECP (Platform voor de Informatie-samenleving) om voor de tweede maal de e-healthweek te organiseren. Secretaris-Generaal Erik Gerritsen van VWS toonde zich positief aan het einde van de e-healthweek. Hij gaf aan dat de tijd van alleen pilots voorbij is en dat nu een periode van opschalen gaat beginnen.

In navolging van de nationale e-healthweek vindt op vrijdag 22 juni de jaarlijks terugkerende ICT&health World Conference plaats in het World Forum in Den Haag. De conferentie verwelkomt circa 2000 professionals uit binnen- en buitenland .

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Geelzucht behandeling bilicocoon
Thuisbehandeling bij baby’s met geelzucht in LUMC
onderzoek
Nederland pioniert met grote database erfelijke kanker
in vitro
In vitro e-platforms vervangen dier- en mensproeven
Mammografie
Nieuwe technologie borstonderzoek is pijnloos en röntgenvrij
Longrevalidatie thuismeten app
Thuismeten-app helpt bij longrevalidatie
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
Volg jij ons al?