Duurzame intensieve samenwerking MUMC+ en SJG goedgekeurd

vr 31 mei 2024 - 14:05
Samenwerking
Nieuws

De voorgenomen duurzame en intensieve samenwerking tussen het Maastricht UMC+ en SJG Weert kan definitief doorgaan. Deze week heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) goedkeuring gegeven voor de samenwerkingsplannen tussen de ziekenhuizen. Dit ACM-besluit is tevens het teken dat het beoordelingstraject, dat de afgelopen periode zorgvuldig doorlopen is, volledig is afgerond. Eerder dit jaar werden de plannen ook al goedgekeurd door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Aanstaande maandag, 3 juni, zullen het MUMC+ en SJG Weert de samenwerking definitief bekrachtigen.

Doel van de duurzame en intensieve samenwerkingsplannen is het versterken van elkaars patiëntenzorg en het leveren van de juiste zorg op de juiste plek. De zorg die beide ziekenhuizen leveren sluit goed op elkaar aan. De samenwerking biedt het Maastricht UMC+ mogelijkheden om de academische en topreferente zorg verder te versterken. SJG Weert zal hierdoor ook in de toekomst een compleet aanbod aan zorg voor haar verzorgingsgebied kunnen blijven bieden.

Autonomie SJG Weert

De samenwerking betekent ovrerigens dat het SJG Weert een zelfstandig ziekenhuis met een eigen bestuur en een eigen raad van commissarissen blijft. Het ziekenhuis wordt een B.V. die voor 100 procent eigendom zal zijn van het Maastricht UMC+. “Er is gekozen voor deze samenwerkingsconstructie om te zorgen voor wederzijdse versterking met een duurzaam karakter, met behoud van alle ruimte voor de eigen identiteit van beide ziekenhuizen”, aldus Gertjan Kamps, bestuurder van SJG Weert.

Uitwerking

Na de formele bekrachtiging van de samenwerking wordt de komende tijd verdere invulling gegeven aan de opgestelde plannen. “Daarbij staat het belang van patiënt, inwoner en medewerkers te allen tijde voorop.”, zegt Helen Mertens, voorzitter van de raad van bestuur van het Maastricht UMC+. “Zo zullen patiënten voor bepaalde minder complexe behandelingen in het SJG Weert mogelijk sneller terecht kunnen. De keuze is echter altijd aan de patiënt zelf. Een ding is zeker: samen staan we voor de best mogelijke zorg in onze regio.”

Bijna een jaar geleden maakten het Maastricht UMC+ en de Universiteit van Maastricht ook bekend hun samenwerking te gaan intensiveren. Die samenwerking had, en heeft, tot doel om de komende jaren problemen in de zorg en andere maatschappelijke uitdagingen te beantwoorden. Daarbij ligt de focus op een integrale aanpak op de thema’s gezonde samenleving en nieuwe technologie.