E-health interventie voor naasten van IC-patiënten

Het nazorgteam van de intensive care van het Erasmus MC werkt aan een e-health interventie voor de naasten van patiënten die op de IC opgenomen zijn. Een IC-opname van een dierbare heeft ook op de naasten een grote impact en kan leiden tot (langdurige) psychische klachten, ook bekend als PICS-F, Post Intensive Care Syndroom Familie. De e-health oplossing moet naasten helpen bij het monitoren en verbeteren van hun mentale gezondheid.

Het Post Intensive Care Syndroom, PICS, is een bekende en al geruime tijd ook erkende psychische aandoening waar IC-patiënten na een (langdurige) IC-opname last van kunnen hebben. Maar, ook voor naasten kan het verblijf van hun dierbare op de IC grote en langdurige psychische gevolgen hebben.

Ongeveer een derde tot de helft van die naasten kampt soms maanden na de IC-opname van een dierbare nog met psychische klachten. Die klachten lopen uiteen van angst, depressie, sombere gevoelens en complexe rouw. “Het gaat niet voor iedereen op, maar bij sommige naasten kunnen deze gevoelens ontwrichtend zijn. Dertig tot vijftig procent van de naasten blijft tot een jaar na opname angstig of depressief”, vertelt Margot van Mol, coördinator van het IC-nazorgteam.

E-health interventie PICS-F

Uit onderzoek van het IC-nazorgteam van het Erasmus-MC is gebleken dat een ‘Familie-versie’, PICS-F, van het digitale Post-IC dagboek de naasten kan helpen bij het verwerken van die klachten. Het Post-IC dagboek werd aanvankelijk speciaal ontwikkeld om IC-patiënten die na een (langdurig) verblijf op de IC kampen met het Post Intensive Care Syndroom te ondersteunen.

De e-health interventie moet een instrument worden om naasten het gevoel te geven dat hun gevoelens niet uitzonderlijk zijn. “Naasten denken soms: wat zeur ik nou? Mijn partner leeft nog. Ik was toch niet ziek? Voor hem of haar was het toch veel erger? Maar gevoelens van angst en somberheid horen erbij. Als mensen dat ontdekken, wordt het gemakkelijker om de ervaringen een plek te geven”, zegt Mol. In januari wordt, samen met ICT, begonnen aan de daadwerkelijke ontwikkeling van de PICS-F e-health interventie. Het budget hiervoor werd eerder al beschikbaar gesteld door ZonMw.

Onderzoek digitaal dagboek

Margot Mol doet met haar IC-nazorgteam van het Erasmus MC onderzoek naar een digitaal dagboek voor naasten. Zij ziet een persoonlijke gezondheidsomgeving voor zich waar naasten relevante informatie en vragenlijsten kunnen vinden en invullen om zo meer te weten te komen over hun klachten. “Mensen zouden bijvoorbeeld korte vragenlijsten kunnen invullen, die hen vervolgens iets vertellen over hun psychische gezondheid. Aan de uitkomsten van die vragenlijsten zijn vervolgens op maat gesneden acties verbonden. Denk aan handige tips, maar indien nodig ook het advies om een huisarts te bezoeken”, aldus Mol.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?