Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

‘E-health is geen digitale slangenolie’

James Madera, hoofd van de grootste Amerikaanse brancheorganisatie voor medici, de AMA, heeft nogal wat tongen losgemaakt met zijn recente opmerkingen over e-health-toepassingen als de digitale slangenolie van de 21e eeuw. Kort door de bocht kwam het er op neer dat volgens Madera veel, zo niet de meeste e-health-toepassingen zoals health- en fitness-apps, niet of nauwelijks waarmaken wat ze beloven. Sterker nog, vaak zorgen ze er voor dat gezondheidsprofessionals en patiënten meer tijd kwijt zijn in plaats van minder. De AMA, zo stelde Madera, zal producenten en ontwikkelaars van e-health-toepassingen daarom helpen om te zien wat de gezondheidszorg echt nodig heeft op het gebied van e-health.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Één criticus van Madera is Bryan Vartabedian, kinderarts bij het College of Medicine/Texas Children’s Hospital en volgens website 33 Charts een van de meest invloedrijke mensen op het gebied van technologie en de medische wereld.

Volgens Vartabedian zijn de opmerkingen van Madera een voorbeeld bij uitstek van het Shirky Principe: instituten zullen er altijd hun best voor doen om het probleem te handhaven waar zij de oplossing voor zijn. Maar, stelt de kinderarts, de gezondheidszorg en de patiënten die zij bedient, is opgegroeid rondom de medische professie. Vooruitgang op medisch gebied zal plaatsvinden met of zonder de zegen van willekeurig welke professie.

Vartabedian wijst op twee boeken van dr. Eric Topol (The Creative Destruction of Medicine en The Patient Will See You Now) om zijn argumentatie kracht bij te zetten. Beide boeken onderschrijven de enorme impact die digitale technologie kan en zal hebben op de gezondheidszorg en op de verbeteringen die er het gevolg van zullen zijn. Topol maakt duidelijk dat de ouderwetse analoge aanpak van ‘top-down, one-man’ zijn langste tijd heeft gehad.

Geen digitale slangenolie

Een andere criticus van Madera, John D. Halamka (onder meer Chief Information Officer van het Beth Israel Deaconess Medical Center), gelooft dat er geen digitale slangenolie bestaat.  Hij stelt dat, op basis van een korte terugblik op Amerikaanse pogingen IT in de gezondheidszorg te integreren, duidelijk wordt hoe mensen en organisaties altijd precies de resultaten bereiken waar men op uit is en niets meer.

Een voorbeeld: wanneer men tot doel heeft om patiënten online toegang te verschaffen tot EPD’s, dan zal dat ook vaak het eindresultaat zijn. Wie verwacht dat deze toegang alleen tot uitkomst heeft dat er meer inzicht komt in ontwikkelingen op het gebied van volksgezondheid, zal echter bedrogen uitkomen. Daar lag namelijk de focus niet op.

Gezondheidszorg heruitvinden

Terug naar Vartabedian. Hij gelooft, net als Madera, dat de medische beroepsgroep een belangrijke en cruciale rol heeft in de creatieve vernietiging van de huidige gezondheidszorg. Dat zal echter moeten gebeuren door het blijven maken van fouten en aanpassingen. Het heruitvinden van de gezondheidszorg zal echter voorafgegaan moeten worden door een aardverschuiving in de wijze waarop dokters en leiders in de sector denken en geloven. ‘Onze cultuur moet veranderen.’

Als slotargument wil Vartabedian AMA’s Madera er aan herinneren dat steeds meer medici, patiënten en zorgprofessionals nu al werken aan het veranderen en vernieuwen van de medische wereld door een nieuwe digitale cultuur te scheppen op een manier waar Madera noch de AMA  zich nu nog enige voorstelling van kan maken. Kortom, het is veel te vroeg om al te roepen dat e-health digitale slangenolie is.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen