Search
Close this search box.
Search

E-health minst vaak gebruikt door kwetsbare groepen

Digitale ongelijkheid veroorzaakt ook zorgongelijkheid. Dat blijkt uit een literatuurstudie van vier onderzoekers van onder meer de Fontys Paramedische Hogeschool. Zo leidt een hogere leeftijd tot minder gebruik van e-health, terwijl juist ouderen kunnen profiteren van e-health toepassingen bij het beheersen van een chronische aandoening.

Kwetsbare groepen zoals ouderen en mensen met een lager opleidingsniveau krijgen bovengemiddeld vaak te maken met (chronische) gezondheidsproblemen, zo schrijven de vier onderzoekers in een artikel in het komende nummer van ICT&health. E-health toepassingen kunnen, juist voor chronische aandoeningen, kwalitatief goede zorg efficiënter, effectiever en toegankelijker te maken.

Ongelijk gebruik e-health

Om optimaal te profiteren van e-health, moeten dergelijke toepassingen dan ook met name gebruikt worden door mensen bij wie chronische aandoeningen relatief het vaakst voorkomen – zoals ouderen, lager opgeleiden en mensen in slechtere sociaal-economische omstandigheden. Dit gebeurt echter niet als gevolg van onder meer die sociaal-economische omstandigheden. Dan is er sprake van digitale ongelijkheid die weer leidt tot zorgongelijkheid.

Zo blijkt vaak uit de onderzochte studies dat mensen met een lager inkomen minder vaak gebruik maken van e-health. Dit heeft soms met de toegang tot internet te maken, soms met de kosten voor aanschaf van digitale technologie. Wel werd – net als bij ouderen – gevonden dat áls mensen er gebruik van maken, ze even tevreden zijn als mensen uit een hogere inkomensklasse.

Oplossingsrichtingen

Oplossingsrichtingen zijn er ook, aldus de literatuurstudie. Omdat financiën vaak een issue lijken te zijn voor wijdverbreid gebruik, stellen sommige studies bijvoorbeeld voor om e-health en internet gratis beschikbaar te stellen waar nodig, of om programma’s downloadbaar te maken voor offline gebruik. Mede in dit kader lanceerde het ministerie van VWS onlangs een subsidieregeling voor digitale toepassingen die ouderen helpen langer zelfstandig thuis te wonen.

Meer ondersteuning voor sommige (bijvoorbeeld oudere) gebruikers wordt aanbevolen. Dat kan zowel in de vorm van tutorials als in de vorm van coaches. Ook wordt aanbevolen de inhoud eenvoudig en tijd efficiënt te houden: lange teksten werken vaak averechts, zeker bij mensen die niet graag of goed kunnen lezen.

Het vakblad ICT&health Nr.2 verschijnt vanaf 18 april.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
Volg jij ons al?