E-health platform Mediq DiaCare Slingeland Ziekenhuis versterkt diabeteszorg

ma 10 april 2017 - 14:37
Nieuws

Met Mediq DiaCare richt het Slingeland Ziekenhuis zich in samenwerking met ONVZ Zorgverzekeraar op diabetespatiënten. De combinatie van beveiligd e-health platform, een app en educatie geeft patiënten inzicht in de eigen gezondheid. Het platform moet patiënten helpen de regie over de ziekte terug te krijgen.

Mediq DiaCare bestaat uit een beveiligd e-health platform, een app en educatie voor diabetespatiënten. Deze patiënten hebben de mogelijkheid samen met hun behandelaar te kiezen voor een bloedglucosemeter, die gemeten waarden direct doorstuurt naar de bijbehorende DiaCare-app. De app geeft zo doorlopend feedback aan de gebruiker, wat patiënten het nodige zelfvertrouwen geeft om beslissingen over de gezondheid te nemen.

Meer zelfregie

Voor patiënten betekent gebruik van de zorgoplossing meer inzicht in en regie over de ziekte. De DiaCare-app toont direct welk effect bepaald gedrag of voedsel op glucosewaarden heeft. Hierdoor is het voor patiënten makkelijker om te hoge of lage bloedglucosewaarden te voorkomen. De app vergroot ook de zelfredzaamheid van patiënten: zij kunnen zelf actief hun bloedglucosewaarden onderzoeken. De diabetesverpleegkundige kan vervolgens een meer coachende rol vervullen, en blijft via een beveiligde digitale omgeving betrokken.

Patiëntvriendelijke zorg

De patiënt vormt het middelpunt van de oplossing. Zij krijgen vanuit één omgeving beter inzicht in actuele informatie zoals glucosewaarden, educatie en consultvoorbereiding. De partijen streven ernaar de diabetespatiënt meer balans te bieden, door bloedglucosewaarden meer inzichtelijk te maken.

Voor beide partijen was hierbij ook het patiëntvriendelijker maken van de zorg een belangrijke motivator. De impact van diabetes op iemands leven is immers groot. Eetgewoonten aanpassen, op vaste tijden insuline gebruiken en regelmatig op controle: Mediq DiaCare moet verbetering brengen.

Het zorgprogramma is een samenwerking tussen het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en ONVZ Zorgverzekeraar. ONVZ Zorgverzekeraar is de eerste zorgverzekeraar die Mediq DiaCare ondersteunt. Inmiddels testen 120 patiënten van het Slingeland Ziekenhuis de oplossing. Het Slingeland Ziekenhuis en Mediq meten het effect op de gezondheidsuitkomsten en zorgkosten. Hiervoor gebruiken zij de app en glucosemeter en bevindingen van diabetesverpleegkundigen die het DiaCare e-health platform gebruiken. Aan de hand hiervan wordt Mediq DiaCare geoptimaliseerd en doorontwikkeld.

De effectmeting wordt begeleid door onderzoeksafdeling IQ healthcare van het Radboudumc. De resultaten van dit onderzoek zijn naar verwachting eind 2017 beschikbaar.