Search
Close this search box.
Search

E-health polsband door FDA vrijgegeven voor real life hartmonitoring

AliveCor heeft een polsband ontwikkeld die in samenwerking met de Apple Watch gebruikt kan worden om hartritmestoornissen zoals boezemfibrilleren te ontdekken. De Kardiaband is door de FDA vrijgegeven, de laatste stap voor officiële goedkeuring.

De nieuwste Apple Watch beschikt al over een hartslagsensor die in potentie gevaarlijke hartafwijkingen kan monitoren. Het concern werkt er aan om het toestel hartritmestoornissen te laten ontdekken en heeft recent een gezamenlijke studie op dit gebied gelanceerd met de Stanford Universiteit.

In afwachting hiervan kan de Kardiaband nu al gebruikt worden door hartpatiënten en – dankzij het vrijgeven ervan door de Amerikaanse toezichthouder – ook makkelijker voorgeschreven worden. De Kardiaband controleert in realtime ECG-metingen. De verbinding met de Apple Watch – het apparaat werkt met alle versies van Apples slimme horloge vindt plaats via BlueTooth. Vrijgegeven betekent dat het net zo goed werkt als vergelijkbare apparaten.

Na het met een vinger activeren van de KardiaBand duurt het ongeveer een halve minuut. De gebruiker moet wel stil zitten of staan. De polsband monitort de hartslag continu met behulp van de sensors die in de Apple Watch zitten en vraagt de gebruiker een extra hartfilmpje te maken wanneer de hartslag afwijkt in relatie tot de activiteit van het moment en de geschiedenis van de gebruiker.  AliveCor stelt hiervoor AI-gebaseerde algoritmen te gebruiken die leren van onder meer het gedrag van de gebruiker.

De hartfilmpjes kunnen in-app worden opgeslagen, in de Apple Health-toepassing of naar de eigen arts gestuurd worden. De band zelf kost 200 dollar met nog eens 99 dollar aan jaarlijkse abonnementskosten voor extra functies zoals het delen van gegevens, cloudopslag en het meenemen van zaken zoals gewicht en bloeddruk. Verder biedt AliveCor tegen betaling extra mogelijkheden zoals het delen van de resultaten met specialisten.

Apple rukt op in medische wereld

Apple wil met software zoals ResearchKit, HealthKit en zijn slimme horloge mede mikken op de lucratieve markt voor fitness en gezondheid. Dat doet het met enig succes. Zo kwam in oktober 2016 uit een onderzoek naar voren dat Apple met zijn Apple Watch de meest nauwkeurige metingen van lichaamsfuncties zoals hartslag biedt. Er werden ook hartslagmeters voor om de borstkas gemeten, maar het merendeel van de proefpersonen uit het onderzoek gaf o.a. aan het dragen hiervan vervelend te vinden.

De Apple Watch zou bij hartslagmetingen een nauwkeurigheid hebben van 90 procent, nog altijd relatief onnauwkeurig overigens volgens de onderzoekers. Concurrerende consumenten-wearables zoals Fitbit Charge HR, Mio Alpha en Basis Peak kwamen niet verder dan 80 procent.

In mei 2017 bleek uit een onderzoek van onder meer de University of California dat de Apple Watch met behulp van algoritmen hartritmestoornissen met een nauwkeurigheid van 97 procent kon detecteren. Volgens de onderzoekers krijgt één op de vier mensen in hun leven te maken met abnormale hartritmes zonder dat deze worden opgemerkt.

Apple heeft sinds het onderzoek een nieuwe reeks Apple Watches uitgebracht (Apple series 3, september 2017). In de S3 zit een snellere dual core chip en een barometer/hoogtemeter die ook bijvoorbeeld traplopen kan bijhouden in de fitness-apps.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?