Search
Close this search box.
Search

E-health zelfhulpprogramma werkt beter na doorverwijzing

Patiënten met depressieve klachten starten eerder met een e-health zelfhulpprogramma, wanneer zij doorverwezen worden door professionals. Dit blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van ZonMw. Het onderzoek richtte zich op de interventie ‘Kleur je leven’ van het Trimbos-instituut.
ZonMw publiceerde het resultaat van het onderzoek, waarin duidelijk naar voren kwam dat en merendeel van patiënten start met een e-health programma, wanneer een professional hen adviseert en begeleidt. Het is hierbij van belang dat de professional betrouwbaar en laagdrempelig is, zoals bijvoorbeeld een Praktijkondersteuner huisarts – Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ).
Kleur je leven

De onderzochte interventie ‘Kleur je leven’ richt zich op patiënten met depressieve klachten. Huisartsen en praktijkondersteuner bieden de interventie aan wanneer een patiënt met lichte tot matige depressieve klachten aanklopt. Een praktijkondersteuner GGZ begeleidt de patiënt face-to-face gedurende het programma. Een GZ-psycholoog kan eveneens telefonische begeleiding bieden. In acht lessen van 30 minuten leert de patiënt weer positiever in het leven te staan. Per week volgt de patiënt één les. Ter ondersteuning biedt de interventie educatieve video’s, een stemmingsdagboek en animaties.

Het programma ontving recent een erkenning op het hoogste niveau van het Centrum Gezond Leven van het RIVM.

Groot bereik, maar meer stimulatie nodig

Hoewel het programma dus begeleiding biedt, lijkt dit niet voldoende te zijn. Het onderzoek van het Trimbos instituut wees eveneens uit dat de gebruiksvriendelijkheid van het programma verhoogd mag worden. Ook is het nodig meer patiënten meer te stimuleren het hele programma door te lopen. Dit maakt het programma effectiever.

Positieve resultaten uit het onderzoek waren — naast bovenstaande snellere start door professionele begeleiding — een forse waarneembare verbetering onder patiënten en het grote bereik van patiënten met een lagere opleiding.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
Volg jij ons al?