E-learning Adelante, achter de schermen van het LUMC, en meer

26 april 2024
Opleiding
Nieuws

Tussen de vele persberichten en nieuwstips die wij deze week ontvingen zaten er ook weer een aantal die te klein zijn om er een volledig nieuwsbericht van te maken. Een selectie van die berichten zetten we bij elkaar in een wekelijks zogenoemd 'kort zorgnieuws' overzicht. De onderwerpen van de berichten in dit overzicht kunnen uiteenlopen, maar ze hebben allemaal betrekking op digitale ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

Deze week in het kort zorgnieuws aandacht voor een nieuwe e-learning van Adelante, een videoreeks over een kijkje achter de schermen van het LUMC en de zoektocht naar deelnemers voor het vervolgonderzoek ‘Contact in coronatijd’ van ’s Heeren Loo. Verder ook nog aandacht voor de aanstelling van een nieuwe Chief Healthcare Officer bij de NZa.

E-Learning Adelante

Adelante heeft een online e-learning ontwikkeld voor het begripvol communiceren met een cliënt met hersenletsel. Naast kennis en inzicht biedt deze cursus praktische handreikingen om deze uitdagingen te begrijpen. Zo kunnen zorgverleners zich beter voorbereiden om in gesprek te gaan met mensen met hersenletsel en hun naasten. De e-learning is een gezamenlijk initiatief van Adelante, SGL, Expertisecentrum Hersenletsel Limburg/UM met subsidie van ZonMw.

De online cursus richt zich specifiek op professionals die werkzaam zijn in de zorgsector of het sociaal domein en die regelmatig in gesprek gaan met een brede groep cliënten, waaronder mensen met hersenletsel. Ook is de cursus waardevol voor studenten en stagiaires die een zinvolle introductie zoeken in de omgang met mensen met hersenletsel. De cursus duurt 1,5 uur. Meer informatie vind je bij de Adelante Academie.

Kijkje achter de schermen van het LUMC

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) maakt een reeks video’s waarin je een kijkje kunt nemen achter de schermen van het ziekenhuis. De eerste video van de serie ‘Kijk mee in het LUMC’ laat het reilen en zeilen zien van het Skillslab en Simulatiecentrum.

Kijk mee achter de schermen van het LUMC

Deelnemers vervolgonderzoek digitaal contact gezocht

De academische werkplaats van ’s Heeren Loo deed tijdens de coronapandemie onderzoek naar ‘Contact in coronatijd’. Dat leverde concrete tips op voor bewoners, verwanten, begeleiders en aanbevelingen voor managers zorg. Voor het vervolgonderzoek dat binnenkort start, zoekt Viveon nog deelnemers.

Doel van het vervolgonderzoek is nóg meer inzicht te krijgen in het digitale contact op de woonlocaties voor mensen met een beperking. Met behulp van online vragenlijsten worden ervaringen, meningen en adviezen anoniem opgehaald bij bewoners van ’s Heeren loo, hun verwanten, begeleiders en managers zorg. Meer informatie over het onderzoek is hier te vinden.

NZa krijgt een nieuwe CHO

Op 15 augustus wordt dr. Anneke van Vught de nieuwe Chief Healthcare Officer van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Naast haar zorginhoudelijke adviesrol gaat Anneke ook NZa-brede projecten vormgeven. Daarbij verbindt ze wetenschap aan beleid en geeft ze zorginhoudelijk advies aan diverse directies waarbij de organisatie van passende zorg centraal staat.

"Met mijn ervaringen uit de praktijk, persoonlijke contacten met zorgprofessionals en expertise in het uitvoeren van onderzoek draag ik heel graag samen met NZa-collega’s bij aan een toekomstbestendige zorg. Ik heb ontzettend veel zin om bij de NZa aan de slag te gaan. De veel geleerde lessen, uitdagingen en kansen die ik de afgelopen jaren op heb kunnen doen neem ik mee in mijn nieuwe functie", aldus Anneke.

Tot zover het kort digitaal zorgnieuws van deze week. Tips, suggesties of persberichten voor dit zorgnieuws overzicht kunnen per mail gestuurd worden naar redactie@icthealth.nl. Check ook de blogs van onze redactieraad en gastauteurs.