Betere toegang gezondheidstechnologie dichterbij

24 augustus 2018
Vytenis-Andriukaitis_1
Digitalisering
Nieuws
De Commissie stelt in een persbericht dat stakeholders zoals producenten, gezondheidsprofessionals en patiënten versterkte EU-samenwerking voor de beoordeling van gezondheidstechnologie onderschrijven. Europees Commissaris Vytenis Andriukaitis (Volksgezondheid en Voedselveiligheid) noemt de inbreng van deze groepen essentieel. Andriukaitis vertelt in het eerstvolgende nummer van ICT&health (verschijndatum eind augustus) in een interview over de ambities van de Europese Commissie op het gebied van digitale technologie en onderzoek ter verbetering. Doel daarbij is ook mede om mensen meer te laten profiteren van alle mogelijkheden die digitalisering hen biedt voor een betere gezondheid en leefstijl.

Maximale potentieel HTA

“We hebben nu de mogelijkheid om een mechanisme in te voeren dat ervoor zorgt dat HTA in de hele EU tot zijn maximale potentieel wordt gebruikt. Ik ben van mening dat gezamenlijke beoordelingen patiënten niet alleen helpen om toegang te krijgen tot de meest effectieve gezondheidstechnologieën, maar ook bijdragen aan de duurzaamheid van zorgstelsels.” Andriukaitis stelt dat de brede betrokkenheid van belanghebbenden zoals bleek tijdens een recente conferentie, ook zorgt voor kwaliteit en voorspelbaarheid. “Bovendien ben ik van mening dat ons voorstel meer transparantie in de HTA-processen in de EU zal brengen.”

Meer toegang tot gezondheidstechnologie

De Europese Commissie kwam in februari 2018 met een voorstel om de samenwerking tussen EU-lidstaten te bevorderen waar het gaat om toegang tot zorg- en gezondheidstechnologie. Het doel is om meer patiënten van nieuwe technologie te laten profiteren. Het Health Technology Assessment (HTA)-voorstel betrof het bevorderen van een multidisciplinair proces dat informatie samenvat over de medische, sociale, economische en ethische onderwerpen die te maken hebben met het gebruik van zorgtechnologie. Dit moest volgens het voorstel gebeuren op een ‘systematische, transparante, onbevooroordeelde en robuuste’ wijze. Daarbij moeten EU-wijd dezelfde methodiek en procedures gehanteerd worden, zodat een beoordeling in één lidstaat niet elders herhaald hoeft te worden. Verder kunnen er gezamenlijke beoordelingen van kwaliteit en nut van zorgtechnologie plaatsvinden door meerdere lidstaten. Lidstaten blijven in het voorstel zelf verantwoordelijk voor het beoordelen van niet-klinische aspecten van gezondheidstechnologie, zoals economische en sociale elementen. Ook bepalen lidstaten verder prijzen en vergoedingen op nationaal niveau.

Aanbevelingen

Op bovengenoemde conferentie afgelopen juli gaven 300 deelnemers, samen met de rapporteur van het Europees Parlement, Soledad Cabezón Ruiz, Clemens Auer van het Oostenrijkse Ministerie van Gezondheid, en EESC-rapporteur Dimitris Dimitriadis, aanbevelingen over drie belangrijke onderwerpen:
  • Betrokkenheid bij patiënten en clinici bij HTA. Transparante en systematische betrokkenheid met belanghebbenden is nodig, zowel voor productspecifieke rapporten als voor een breder strategisch niveau. De betrokkenheid van patiënten en zorgprofessionals bij de gezamenlijke klinische beoordeling garandeert dat de rapporten patiëntrelevante eindpunten beschouwen. Passende middelen zoals training zijn nodig om hun bijdragen mogelijk te maken.
  • Genereren van bewijs dat voldoet aan de behoeften van patiënten en besluitvormers in het zorgstelsel. Een grotere betrokkenheid van belanghebbenden genereert het relevante bewijsmateriaal dat tegemoetkomt aan de behoeften van de besluitvormers in het gezondheidssysteem (inclusief toezichthouders, HTA en betalers) en dat is ook relevant voor patiënten. Transparantie is de sleutel tot succes en acceptatie van de oefening.
  • Onzekerheid beheren in de fase na de lancering. Post-launch-bewijs is een essentieel onderdeel van de herbeoordeling van gezondheidstechnologieën. Registers en gegevens uit de echte wereld vormen een belangrijk onderdeel van de hoeveelheid bewijsmateriaal over de effectiviteit en werkzaamheid van medische hulpmiddelen. De digitale eengemaakte markt van de EU biedt talloze mogelijkheden voor interoperabele ICT-oplossingen, gemeenschappelijke normen, gegevensbeveiliging en digitale vaardigheden.
De inbreng van de belanghebbenden zal volgens Andriukaitis bijdragen aan de werkzaamheden van de huidige samenwerking en aan de ontwikkeling van de toekomstige aanpak na 2020. Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe de zorg haar toekomst implementeert? Wilt u deze mede inrichten, er invloed op uitoefenen en/of de relevante innovaties ervaren? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn na registratie gratis maar nu al beperkt beschikbaar! Dus wacht niet en meld u snel aan!