EC eindigt consultatie transformatie gezondheid en zorg digitale markt

13 oktober 2017
Nieuws
Tijdens de consultatie, die op 12 oktober eindigde, kon iedereen die dat wilde een visie geven op deze ontwikkeling. Het ging daarbij om burgers, patiëntenorganisaties, professionals uit de gezondheidszorg, publieke autoriteiten, onderzoekers, het bedrijfsleven, investeerders en gebruikers van digitale gezondheidstoepassingen. Alle reacties worden gebruikt om nieuw beleid te ontwikkelen dat volgens de EC uiterlijk eind 2017 uitgerold moet worden.

De consultatie heeft reacties geïnventariseerd op diverse gebieden:
  • Grensoverschrijdende toegang tot en beheer van persoonlijke gezondheidsdata.
  • Gezamenlijke Europese exploitatie van hulpbronnen (digitale infrastructuur, datacapaciteit) om onderzoek te versnellen en preventie en behandeling te verbeteren, evenals de ontwikkeling van personalised medicine.
  • Maatregelen voor een brede adoptie van digitale innovatie, ondersteuning van feedback van burgers en interactie tussen patiënten en aanbieders van gezondheidszorg.

Doel van de consultatie

In de Digital Single Market Mid-term review wordt voorgesteld dat er beleid wordt uitgerold die de behoeften en breedte van benodigde maatregelen voor digitale gezondheid en zorg, in lijn met regelgeving op het gebied van bescherming van persoonlijke gegevens, patiënte rechten en elektronische identificatie, met een focus op:
  • Heilige toegang van burgers tot hun EPD’s en de mogelijkheid om deze informatie grensoverschrijdend te delen.
  • Ondersteunen van data-infrastructuur om onderzoek te stimuleren, ziektes te voorkomen en gepersonaliseerde gezondheidszorg aan te bieden op sleutelgebieden.
  • Faciliteren van terugkoppeling en interactie tussen patiënten en aanbieders van gezondheidszorg en het mogelijk maken voor mensen om de regie over hun eigen gezondheidszorg te krijgen.

EU-actie voor digitale gezondheid

Afgelopen juli werden er tijdens een informele bijeenkomst van EU-ministers voor gezondheid in Tallinn al enkele maatregelen voorgesteld waarbij digitalisering zorg en gezondheid moet ondersteunen.

De belangrijkste uitkomst van de bijeenkomst was dat men de noodzaak benadrukt tot verdere samenwerking tussen lidstaten. Actie op EU-niveau is nodig om de grootste belemmeringen weg te nemen op het gebied van datagedreven innovatie in gezondheid, zoals betere afstemming van regulering en het bouwen van gezamenlijke data-platforms.