Een zwarte doos voor in de operatiekamer

ma 4 mei 2015 - 12:11
operatiekamer
Patiënt
Nieuws

Binnenkort start een proef met een 'zwarte doos' in het Radboudumc in Nijmegen. Die registreert alle handelingen in de operatiekamer, zodat fouten achteraf gemakkelijk te achterhalen zijn. Dat meldt NRC Handelsblad.

Als er wat misgaat met een vliegtuig dan heb je altijd nog de zwarte dozen om achteraf onderzoek te doen. Maar wat als een operatie in het ziekenhuis verkeerd loopt? Dan moet je te rade gaan bij de artsen. Dat is niet handig, vond de chirurg Teodor Grantcharov, werkzaam in een Canadees ziekenhuis.

Vermijdbare ongelukjes
Hij plaatste een zwarte doos, bekend uit de luchtvaartindustrie, in een operatiekamer die alles registreerde wat er te meten viel: van video- en geluidsopnames tot de hartslag van de patiënt. Grantcharov ontdekte veel vermijdbare ongelukjes, zoals onverwachte bloedingen en het gebruik van een kapot nietapparaat. Fouten die volgens hem vaak niet worden gezien, of snel weer worden vergeten.

"Artsen willen altijd onfeilbaar zijn", zegt Grantcharov in de krant. "Maar iedereen maakt fouten. En juist van die fouten zou je kunnen leren, maar dan moet je wel onder ogen zien dat je ze maakt!"

Volgens het dagblad presenteerde Grantcharov zijn vinding onlangs op een congres in de gezondheidszorg in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en waren veel mensen enthousiast. Binnenkort start dus een proef in het Radboudumc in Nijmegen.

Bekijk hier een presentatie van Martijn Kriens over de zwarte doos, die als consultant bij het project is betrokken.