Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Eerste integratie telecom en zorg-ICT voor huisartsen

Telecomspecialist Vtel telecom en zorg-ICT leverancier PharmaPartners slaan de handen ineen om de bereikbaarheid van huisartspraktijken te helpen vergroten.

Tags

Innovation Partner

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het is de eerste keer in Nederland dat een verregaande integratie tussen een huisartsinformatiesysteem (Medicom) en een telecomoplossing (Vcares) tot stand komt. Bereikbaarheid en beschikbaarheid is voor huisartsenposten en huisartspraktijken een belangrijk thema.

Volgens de meest actuele richtlijn van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) moet een huisartspraktijk 6 uur per dag bereikbaar zijn. Een patiënt moet altijd te woord worden gestaan door een “medisch kundig persoon? en in geval van spoed moet de beller binnen 30 seconden een medewerker aan de telefoon hebben. En dat terwijl het aantal telefoontjes op de praktijk en bij de huisartsenpost alleen maar toeneemt.

PharmaPartners en Vtel onderkennen dit probleem en pakken het samen aan. De aanpak De integratie tussen huisartsinformatiesysteem Medicom van PharmaPartners en telecomoplossing Vcares van Vtel bestaat uit 4 onderdelen:

Integratie van Medicom en telefonie
Dit maakt een betere afhandeling van in- en uitgaand belverkeer mogelijk. Het medisch dossier van de beller wordt automatisch geopend en de medewerker van de huisartspraktijk kan de patiënt direct vanuit het dossier bellen.

Geautomatiseerde triage door middel van Voice Response

De beller geeft via een geautomatiseerd systeem aan wat de aard en urgentie van de klacht is. Hierdoor kan het telefoontje direct naar de juiste hulpverlener worden geleid en deze heeft al de nodige achtergrondinformatie bij aanvang gesprek.

Sturing en verantwoording
Door de integratie van Medicom en Vcares kan de telefonische bereikbaarheid beter in kaart worden gebracht. Op basis van deze managementinformatie kan de huisartspraktijk de bereikbaarheid verder verbeteren. Zorgverzekeraars stellen hier steeds meer eisen aan!

Rijkere dossiervorming
Na toestemming van de patiënt kan de huisarts-praktijk telefoongesprekken opnemen en aan het patiëntendossier toevoegen.

Rob Beumer, huisarts in Best: “Hier heb ik lang op gewacht. Een integratie als deze betekent een enorme verbetering van de service. De praktijkmedewerkers kunnen bovendien beter anticiperen op de hulpvraag, waardoor de kans op fouten afneemt. Door de managementinformatie en analyses op bijvoorbeeld wachttijden, kunnen we gerichte instructie geven aan medewerkers en interne processen verbeteren.”

Marcel Breeman, directeur PharmaPartners (r) en Gerard Olde Olthof, directeur Vcare, hebben in april dit jaar de samenwerking ondertekend.

Tags

Innovation Partner

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen