Search
Close this search box.
Search

Eerste integratie telecom en zorg-ICT voor huisartsen

Telecomspecialist Vtel telecom en zorg-ICT leverancier PharmaPartners slaan de handen ineen om de bereikbaarheid van huisartspraktijken te helpen vergroten.

Het is de eerste keer in Nederland dat een verregaande integratie tussen een huisartsinformatiesysteem (Medicom) en een telecomoplossing (Vcares) tot stand komt. Bereikbaarheid en beschikbaarheid is voor huisartsenposten en huisartspraktijken een belangrijk thema.

Volgens de meest actuele richtlijn van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) moet een huisartspraktijk 6 uur per dag bereikbaar zijn. Een patiënt moet altijd te woord worden gestaan door een “medisch kundig persoon? en in geval van spoed moet de beller binnen 30 seconden een medewerker aan de telefoon hebben. En dat terwijl het aantal telefoontjes op de praktijk en bij de huisartsenpost alleen maar toeneemt.

PharmaPartners en Vtel onderkennen dit probleem en pakken het samen aan. De aanpak De integratie tussen huisartsinformatiesysteem Medicom van PharmaPartners en telecomoplossing Vcares van Vtel bestaat uit 4 onderdelen:

Integratie van Medicom en telefonie
Dit maakt een betere afhandeling van in- en uitgaand belverkeer mogelijk. Het medisch dossier van de beller wordt automatisch geopend en de medewerker van de huisartspraktijk kan de patiënt direct vanuit het dossier bellen.

Geautomatiseerde triage door middel van Voice Response

De beller geeft via een geautomatiseerd systeem aan wat de aard en urgentie van de klacht is. Hierdoor kan het telefoontje direct naar de juiste hulpverlener worden geleid en deze heeft al de nodige achtergrondinformatie bij aanvang gesprek.

Sturing en verantwoording
Door de integratie van Medicom en Vcares kan de telefonische bereikbaarheid beter in kaart worden gebracht. Op basis van deze managementinformatie kan de huisartspraktijk de bereikbaarheid verder verbeteren. Zorgverzekeraars stellen hier steeds meer eisen aan!

Rijkere dossiervorming
Na toestemming van de patiënt kan de huisarts-praktijk telefoongesprekken opnemen en aan het patiëntendossier toevoegen.

Rob Beumer, huisarts in Best: “Hier heb ik lang op gewacht. Een integratie als deze betekent een enorme verbetering van de service. De praktijkmedewerkers kunnen bovendien beter anticiperen op de hulpvraag, waardoor de kans op fouten afneemt. Door de managementinformatie en analyses op bijvoorbeeld wachttijden, kunnen we gerichte instructie geven aan medewerkers en interne processen verbeteren.”

Marcel Breeman, directeur PharmaPartners (r) en Gerard Olde Olthof, directeur Vcare, hebben in april dit jaar de samenwerking ondertekend.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?