Search
Close this search box.
Search

Eerste elektronische patiëntendossiers uitgewisseld tussen EU-landen

In de EU zijn de eerste patiëntendossiers uitgewisseld als gevolg van een initiatief met betrekking tot grensoverschrijdende informatie-uitwisseling. Momenteel kunnen artsen in Luxemburg patiëntinformatie ontvangen van reizigers afkomstig uit Tsjechië. Het kan daarbij gaan om informatie over allergieën, medicatie, ziekte of medische ingrepen.

Verder wisselen sinds deze week Kroatië en Finland digitale recepten (ePrescriptions) uit. Dat betekent dat inwoners van Finland ook in Kroatië met hun Finse recept terecht kunnen bij Kroatische apotheken. Sinds januari van dit jaar hebben ook al 2.000 Finnen gebruik kunnen maken van hun recept in Estland.

De grensoverschrijdende informatie-uitwisseling kan plaatsvinden dankzij My health @ European Union, de digitale infrastructuur die EU-landen onderling verbindt ten aanzien van ehealth. In totaal nemen 22 landen deel aan het eHealth Digital Service Infrastructure initiatief. De verwachting is dat deze landen in 2022 ePresciptions en digitale gezondheidsgegevens onderling gaan uitwisselen. Finland, Estland, Tsjechië, Luxemburg, Portugal, Kroatië en Malta zullen dit naar verwachting al aan het einde van dit jaar doen.

7,5 miljoen voor grensoverschrijdende e-health projecten

Grensoverschrijdende uitwisseling van gegevens staat al enige tijd centraal in Brussel. Begin dit jaar stopte de Europese Commissie al 7,5 miljoen euro in grensoverschrijdende e-health projecten. Maar op dit moment, wanneer burgers naar een andere EU-lidstaat verhuizen, zijn hun medische gegevens in feite gewoon ‘verloren’.

Ook wanneer iemand in een ander EU-land moet worden opgenomen, is digitale uitwisseling vrijwel onmogelijk over de grens heen. Wel wordt er gewerkt aan standaardisatie van gegevensuitwisseling. Nederland neemt op dit punt onder meer deel aan het PIEZO-project, zo liet Nictiz in september weten.

De Europese Commissie ziet e-health als een belangrijk speerpunt in haar Digitale Agenda. Vorig jaar februari kwam de Commissie nog met een voorstel om de samenwerking tussen EU-lidstaten te bevorderen waar het gaat om toegang tot zorg- en gezondheidstechnologie. Het doel is om meer patiënten van nieuwe technologie te laten profiteren.

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?