Eerste zorg-API’s beschikbaar om uitwisseling data te verbeteren

di 3 september 2024 - 11:00
ICT
Nieuws

De eerste ICT-leveranciers hebben API’s gepubliceerd op www.zorgapis.nl, zo laat Nictiz weten. De website moet hét platform worden waar zorgorganisaties en ontwikkelaars samenkomen om de digitale uitwisseling van gezondheidsgegevens te verbeteren. De publicatie van API’s maakt deel uit van de API-strategie voor de zorg, die Nictiz sinds enkele jaren met partijen uit het veld ontwikkeld.

Application programming interfaces (API’s) worden door Nictiz als een soort stekkerdozen omschreven. Zij worden ingezet om IT-systemen en -toepassingen (beter en eenvoudiger) met elkaar te laten communiceren. In de zorg kunnen API’s gebruiksvriendelijker werken met IT-toepassingen faciliteren, meer innovatief (her)gebruik van zorggegevens mogelijk maken en meer vrijheid geven in de keuze voor IT-leveranciers (dus vrijheid van de beruchte vendor lock-in).

Correcte inzet API’s

Dan moeten deze koppelvlakken echter wel correct ingezet worden, iets waar onder meer Nictiz sinds 2022 aan werkt. De organisatie heeft, samen met partijen uit het veld, een API-strategie voor de zorg ontwikkeld. Daarin staat de ontwikkeling van API’s tot volledig gestandaardiseerde gegevensuitwisselingen centraal.

Verder werd en wordt er met zorgaanbieders en ICT-leveranciers gewerkt aan het opstellen van de benodigde API-eisen en de Nationale Bibliotheek als centrale vindplaats van deze koppelvlakken. Hiermee kan de kwaliteit van API’s verbeterd worden.

  • De API-eisen moeten transparantie bieden van documentatie, technische harmonisatie en inhoudelijke standaardisatie.
  • De API-bibliotheek moet inzichtelijk maken hoe oplossingen van leveranciers zich onderscheiden in functionaliteit en kwaliteit. Dit helpt zorgorganisaties bij het maken van goede ICT-beslissingen en ondersteunt het vinden van manieren om standaardisatie te verbeteren. Softwareontwikkelaars zijn volgens Nictiz geholpen omdat zij meteen over deze (juiste) eisen van API’s kunnen beschikken. Dat moet hen helpen om snel juiste keuzes te maken en op elkaars kennis en producten voort te bouwen.

Uitgebreide catalogus

www.zorgapis.nl biedt straks een uitgebreide catalogus van API’s die zorgaanbieders naadloos kunnen integreren in diverse zorgsystemen, waardoor efficiënte en veilige gegevensuitwisseling mogelijk wordt gemaakt. ‘Dit doel bereiken we alleen door intensief samen te werken met het zorgveld, draagvlak te creëren voor adoptie van de API-eisen en aan te sluiten bij voor de markt bekende werkwijzen’, zo stelt Nictiz.

Open Health Hub en ChipSoftzijn nu de eerste twee, vroege gebruikers van het ZorgAPIs platform. Open Health Hub heeft hun FHIR Questionnaire API gepubliceerd, terwijl ChipSoft hun Zorgplatform Workflow API heeft gepubliceerd. Hiermee hebben beide organisaties volgens Nictiz belangrijke stappen gezet richting toegankelijke, gestandaardiseerde oplossingen die de kwaliteit van de zorg verhogen.

Lees ook deze blog van Nictiz uit februari 2024 over de vorderingen van de API-strategie.