Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
20 oktober 2017
Artikel delen

Efficiënt mobiele netwerk met behulp van hernieuwbare energiebronnen

Onderzoekers van de University of Southern California en bij Samsung hebben een model ontwikkeld die het mogelijk maakt om draadloze netwerken in stand te houden zonder centrale voeding en zonder diesel generatoren.

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Vooral in de Derde Wereld is er nog een probleem met betrouwbare energie voor basisstations van mobiele telefonie. Onderzoekers van de University of Southern California ( USC ) en Samsung werken aan een methode waardoor ook lokale energiebronnen energie aan complexe communicatie- netwerken kunnen leveren zonder de noodzaak om toevlucht te nemen tot het algemene elektriciteitsnet of diesel generatoren, aldus Technology Review in haar online uitgave.

De kern van deze aanpak zijn zogenaamde "kleine cellen", kleine radio cellen die hun voeding uit zonnepanelen, batterijen of kleine windturbines krijgen. Echter, zo’n decentrale voeding kan minder betrouwbaar zijn door fluctuaties in de stroomvoorziening . Een "groen" basisstation Foto : Panasonic De onderzoeksgroep onder leiding van Harpreet Dillon van het USC heeft een model ontwikkeld dat rekening houdt met hoe snel de krachtbron van een kleine radio cel elektriciteit en winkels energie ontwikkeld .Het geeft ook een raming voor het niveau van zonlicht en wind. Ook werd in het model opgenomen hoeveel stroom een cel in de actieve modus verbruikt en hoeveel net-deelnemers er per cel gebruik van maken.

Het resultaat was dat een dergelijke aangestuurd netwerk met minder extra kleine radiocellen toe kan dan in een conventionele netwerk structuur. Hoewel het werk in eerste instantie puur theoretisch is en nog getest moet worden in de praktijk , is dit "een zeer belangrijke stap", aldus Jeff Reed, directeur van het Research Center voor draadloze netwerken van het Virginia Institute of Technology ."Een van de grootste obstakels voor het bouwen van mobiele netwerken in ontwikkelingslanden en opkomende landen is om een betrouwbare bron van energie te vinden". De groep onder leiding van Harpreet Dillon heeft met hun werk aangetoond dat er manieren zijn hoe je een netwerk in stand zou kunnen houden uitsluitend met voeding uit hernieuwbare energiebronnen .

Bron: c’t

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Geef een antwoord

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen