EFPIA onderzoekt via slimme sensoren loopgedrag ouderen

16 april 2019
Senioren-lopen
Onderzoek
Nieuws

Het project genaamd MOBILISE-D zal gaan onderzoeken welke relatie is er tussen de wandelgang, met name die van ouderen, en (chronische) ziekten zoals COPD, MS, de ziekte van Parkinson en beroertes en hartfalen.
Volgens de onderzoekers die betrokken zijn bij het project kunnen loophulmiddelen voorzien van slimme sensoren patronen in het voortbewegen detecteren waardoor al in vroeg stadium van een ziekte kan worden ingegrepen. Ook zouden op basis van de data die vrijkomt via slimme tools kunnen helpen bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen.

Onlangs kwam het Europese technologie- en wetenschapsinstituut naar buiten met resultaten van een onderzoek dat de relatie legt tussen de looppas of wandelgang van patiënten en bepaalde ziektes. Dit onderzoek vormt de basis voor MOBILISE-D, dat bestaat uit 34 partners afkomstig uit de academische wereld, de wetenschap en het bedrijfsleven.

De onderzoekers gaan binnen MOBILISE-D werken aan slimme sensoren die continu de mobiliteit van patiënten meet. De sensor moet daarbij bepaalde patronen kunnen herkennen op basis waarvan bijvoorbeeld afwijkingen kunnen worden gedetecteerd.

‘Zesde vitale signaal’

Volgens de onderzoekers is de looppas het ‘zesde vitale signaal’, naast lichaamstemperatuur, bloeddruk, de manier van ademen, hartslag en pijn, dat de gezondheid van de mens bepaalt. Uit eerder onderzoek is verder gebleken dat ouderen die minder dan een meter per seconde lopen, over het algemeen meer gezondheidsklachten hebben. Daartegenover staat dat mensen met een passend looptempo beter cognitieve vaardigheden hebben, minder vaak ziek zijn en minder vaak het ziekenhuis bezoeken.

Het onderzoeksproject MOBILiSE-D heeft een budget van 50 miljoen euro. Daarvan is 29 miljoen euro afkomstig van de Europese Unie. Binnen de Europese Unie is zo’n 20 procent van de bevolking ouder dan 65 jaar.