Search
Close this search box.
Search

Ehealth-pilots: minder maar zorgvuldigere investeringen

De wereld van e-health pilots verandert. Investeerders in gezondheidstechnologie gaan steeds meer voor het spreiden van risico’s door geld te stoppen in minder maar betere pilots en kleinere, meer betrouwbare projecten. Dat was de belangrijkste uitkomst van een paneldiscussie tijdens de HIMSS16 in Las Vegas, met Norwest Ventures General Partner Casper de Clercq als moderator.

Onder de investeerders bevonden zich Lynne Chou O’Keefe, a partner bij KPCB, Dr. Lucian Iancovici, senior investment manager bij Qualcomm Ventures en Dave Schulte, managing director bij McKesson Ventures.

Dave Schulte stelt bijvoorbeeld dat er een verschuiving is van ‘alles kan’ op het gebied van pilots voor health-oplossingen naar een beperkter aantal pilots met een duidelijker doel en meer waarde, zo schrijft Mobihealthnews. Deze nieuwe fase houdt in dat er meer inzet en focus is en dat is beter dan wat Schulte beschouwt als het pilot-vagevuur waarin men zich bevond. Volgens Lynne Chou O’Keefe is het woord ‘pilot’ ook niet langer meer iets dat al van nature belangstelling opwekt. Veel meer wordt een pilot gezien als de eerste uitvoerende fase, een woord waarin minder onzekerheid schuilt.

Pilots blijven nodig voor reality check

Schulte meent dat pilots wel nodig zijn om ideeën uit te testen in de echte wereld en bij echte patiënten, of om te zien of een oplossing past in bestaande systemen van providers of betalende partijen. “Een veelgemaakte fout is echter om een dertigtal pilots te zien als commerciële vooruitgang. Pilots zijn een logische eerste stap maar tegelijk een erg premature mijlpaal, met dalende opbrengsten bij elke volgende pilot.”

Volgens Casper de Clercq hebben investeringen in e-health lagere opbrengsten dan andere investeringen. Tegelijk zijn deze investeringen wel veiliger in onzekere tijden, aangezien er altijd patiënten en daarmee gezondheidszorg  zullen zijn. “Je mag blij zijn als je een investering met een factor 10 terugverdiend, terwijl dat bij andere IT-investeringen wel tot een factor 50 kan oplopen. Reden om erg zorgvuldig te zijn bij het kiezen van pilots om in te investeren, meer conservatief dan beginnende investeerders.”

Investeerders in healthtechnologie meer down to earth

Lucian Iancovici is het eens met deze visie: investeerders in gezondheidstechnologie zijn meer ‘down to earth’. “Wat er gebeurt, is dat er meer gekeken wordt naar de potentiële opbrengst van investeringen in ehealth en andere vormen van gezondheidstechnologie. De focus verschuift van groeien ten koste van alles naar een goede winstgevendheid.”

Volgens O’Keefe zorgt de overweldigende focus van B2B2C als business model voor ehealth er voor dat investeerders zorgvuldig moeten zoeken naar ondernemingen die met hun pilots zowel een focus hebben op verkoop aan afnemers als hoe patiënten hun oplossingen kunnen gebruiken.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?