eHealth voor iedereen? Het kán!

In Nederland zijn 2,5 miljoen volwassenen laaggeletterd en bijna 30 procent van de bevolking heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Deze mensen hebben minder toegang tot de zorg. Zo vinden zij het vaak lastig om informatie over zorg en gezondheid te vinden, begrijpen en gebruiken. Hierdoor vinden zij de weg in de zorg onvoldoende en blijven ze zitten met vragen.

De opkomende digitalisering in de zorg lijkt nog een extra drempel op te werpen en de gezondheidsverschillen te vergroten. Terwijl eHealth juíst voor deze mensen veel kan bieden. Mits de eHealth-ontwikkelaars de doelgroepen betrekken en de toepassingen laten testen.

Daarom daagt Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen, zorgverleners en eHealth-ontwikkelaars uit om websites en andere eHealth-toepassingen begrijpelijk en bruikbaar te maken voor iedereen. Goede voorbeelden zijn de Samen Starten app die zorgverleners in de Jeugdgezondheidszorg inzetten bij gesprekken met ouders. Via icoontjes wordt duidelijk wat er aan de hand is, wat de ernst van de klachten is en welke oplossingen beschikbaar zijn. Via de website Begrijp je lichaam legt de zorgverlener aan de hand van eenvoudige afbeeldingen van het menselijk lichaam duidelijk uit waar de klachten vandaan komen.

GGD GHOR Nederland gaat nog een stapje verder met de GGD appstore: samen met Pharos zorgen zij er nu voor dat de apps óók toegankelijk worden voor laagopgeleiden en migranten. Maar ook hier is nog werk aan de winkel.

Om erachter te komen waar laaggeletterden tegenaan lopen bij het digitaal zorgaanbod, sprak Pharos met 30 laaggeletterden. Zij gaven aan dat de meeste eHealth-toepassingen té veel en té ingewikkelde informatie bieden. Daarbij vinden ze het lastig om in te schatten of de aangeboden informatie betrouwbaar is. We kregen een aantal waardevolle tips terug, zoals: maak gebruik van filmpjes, spraakherkenning en een voorleesfunctie; geef meer bekendheid aan betrouwbare sites en apps en bied hulp bij het gebruik ervan.

We moeten toe naar een standaard werkmethode waarbij vertegenwoordigers uit de doelgroep zijn betrokken. Zij geven aan wat ze nodig hebben én kunnen de toepassingen testen op toegankelijkheid en bruikbaarheid. De zorgverlener zorgt vervolgens voor bekendheid van de eHealth-toepassing bij de doelgroep. Als we dit nú goed aanpakken, dan is de kans groot dat gezondheidsverschillen in Nederland daadwerkelijk afnemen.

Auteur: Robbert van Bokhoven
Projectleider eHealth4all bij Pharos Expertisecentrum Gezondheidsverschillen

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
kruizinga
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
corona
ChatGPT kan helpen om vaccinatiegraad te verhogen  
Volg jij ons al?