Search
Close this search box.
Search

EIB investeert 15 miljoen in hartzorg innovaties

De Eindhovense medtech Xeltis heeft een overeenkomst gesloten met de Europese Investeringsbank (EIB) voor een finaniering van 15 miljoen euro. Xeltis ontwikkelt een op natuurlijk herstel gerichte aanpak bij het vervangen van hartkleppen en bloedvaten. Een ontwikkeling waarmee het bedrijf de beperkingen van bestaande kunstmatige oplossingen voor dergelijke hartzorg wil overwinnen.

Xeltis ontwikkelde het hartzorg programma ‘Endogeen Weefselherstel’ (Endogenous Tissue Restoration, ETR). Hierbij wordt het natuurlijke genezingsproces van de patiënt gebruikt om hartkleppen en bloedvaten met het eigen weefsel van de patiënt te herstellen.

“Wat Xeltis doet op het gebied van medisch-technologische innovatie klinkt bijna als science fiction, en toch bestaat het al. Ik ben verheugd dat we ons, met hulp van het Europees Garantiefonds, achter Xeltis kunnen scharen om hen te helpen sneller uit deze voor iedereen moeilijke periode te komen”, aldus EIB-vicepresident Kris Peeters.

Xeltis ontwikkelt hartzorg innovaties

De hartzorg hulpmiddelen die Xeltis ontwikkelt, worden gemaakt van supramoleculaire polymeren waarvan een microstructuur wordt gevormd die weefselvorming mogelijk maakt. Dat wordt gerealiseerd door middel van ‘electrospinning’. Het bedrijf is gestart met de ontwikkeling van drie soorten cardiovasculaire implantaten: pulmonaalkleppen, kunstvaten voor bypassoperaties en kunstvaten voor vaattoegang bij hemodialyse.

Met de EIB financiering gaat Xeltis de klinische programma’s voor die drie medische hulpmiddelen versnellen. De hulpmiddelen van Xeltis zijn implanteerbare hartkleppen en bloedvaten die zich kunnen ontwikkelen tot gezonde, levende kleppen en vaten. Hiervoor wordt het natuurlijke genezingsproces van het lichaam benut en weefselvorming na implantatie bevordert.

“Door de financiële steun van de EIB komen onze ‘zichzelf herstellende’ hartkleppen en bloedvaten mogelijk eerder bij patiënten voor wie er nu slechts beperkte of helemaal geen behandelmogelijkheden zijn. Xeltis beschikt over het meest geavanceerde platform voor op natuurlijk herstel gerichte technologie binnen de cardiovasculaire geneeskunde en kan miljoenen levens in positieve zin beïnvloeden”, vertelt Eliane Schutte, CEO van Xeltis.

De financiering van de EIB wordt gesteund vanuit het pan-Europees Garantiefonds (EGF). Het EGF is onderdeel van het EU-pakket van €540 miljard voor coronasteun dat vorig jaar zomer werd opgezet.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
verpleegkundigen
eOverdracht verlicht administratielast verpleegkundigen
pandemie
Inzet AI en analytics nodig bij voorbereiding op volgende pandemie
wearable
Gezondheidsinformatie uit zweet halen met wearable
zwanger
Reinier de Graaf schaft meerdere BirthVR-brillen aan
AI ethiek Vici
Vici-beurs voor onderzoek naar ethische AI
Apple Vision Pro
Eerste operaties uitgevoerd met de Apple Vision Pro
app
Selfies helpen bij depressiedetectie
medische data
Health Data Space Amsterdam faciliteert (her)gebruik medische data
STAR-SHL
Laboratoriumgegevens op weg naar databeschikbaarheid
onderzoek
Analyse declaratiedata brengt zorg beter in beeld  
Volg jij ons al?