Search
Close this search box.
Search

Eindhovens smartphone braille toetsenbord in de prijzen

Voor de tweede keer in even zoveel jaar is het braille toetsenbord voor smartphones van Hable, een Eindhovense startup van de TU/e, in de prijzen gevallen. De uitvinding werd door een vakjury verkozen als winnaar van de 4TU Impact Challenge. Met het braille toetsenbord kunnen blinden en slechtzienden hun smartphone bedienen door middel van brailleschrift en zo in contact blijven met mensen om hen heen.

De jury prees de ondernemers van Hable omdat zij heel goed contact hebben met de gebruikers en klanten. Daardoor sluit hun product, de Hable One, naadloos aan bij de behoeften van hun gebruikers. De bedenkers van het braille toetsenbord stelden zich als doel om blinde en slechtziende mensen in heel Europa te helpen. Ayuahman Talwar ontwikkelde het eerste prototype voor zijn blinde opa. Destijds had hij nooit verwacht dat het initiatief uit zou groeien tot een volwaardige start-up,

Tot nu toe bedienden blinden en slechtzienden een smartphone, en het invoeren van tekst, via speech-to-text oplossingen. Het braille toetsenbord biedt hen echter meer privacy bij het appen en chatten. Omstanders kunnen niet meer meeluisteren. Daarnaast werkt typen betrouwbaarder dan het omzetten van spraak naar tekst.

Hable One braille toetsenbord

De Hable One is een los apparaat dat gekoppeld is aan de smartphone. Met het apparaat kunnen blinden en slechtzienden typen en navigeren door hun telefoon. Daarvoor beschikt de Hable One over zes toetsen waarmee alle letters, cijfers en leestekens van het brailleschrift ingetypt kunnen worden. De smartphone zelf kan tijdens het bellen of appen gewoon in de tas of broekzak blijven zitten.

“Veel innovaties in onze markt zijn nog altijd gebaseerd op de brailletypmachine van vroeger. Daar hebben wij verandering in gebracht door te focussen op de smartphone”, vertelde Freek van Welsenis, medeoprichter van Hable.

In januari van het vorige jaar (2020) wist Hable met haar uitvinding ook al de Nederlandse nominatie voor de Global Student Award in de wacht te slepen. In de nu door Hable gewonnen 4TU Impact Challenge namen de beste studenten van de vier Nederlandse technische universiteiten het tegen elkaar op. Zij pitchten hun idee tijdens een landelijk evenement dat dit jaar plaatsvond in Helsinki tijdens Slush Festival.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI ethiek Vici
Vici-beurs voor onderzoek naar ethische AI
Apple Vision Pro
Eerste operaties uitgevoerd met de Apple Vision Pro
app
Selfies helpen bij depressiedetectie
medische data
Health Data Space Amsterdam faciliteert (her)gebruik medische data
STAR-SHL
Laboratoriumgegevens op weg naar databeschikbaarheid
onderzoek
Analyse declaratiedata brengt zorg beter in beeld  
EHDS
Voorlopig politiek akkoord over EHDS
Innovatie zorgmedewerkers
Innovatie onderzoek gehandicaptenzorg, bestuurswisselingen en meer
paraatheid
Zo verhogen we onze pandemische paraatheid
Mayo Clinic
Nieuwe Solutions Studio wil katalysator zijn in zorgtransitie
Volg jij ons al?