Elkerliek ziekenhuis voert met Philips snelle bloedtest in

Het Elkerliek ziekenhuis in Helmond gaat samenwerken met Philips om voor het eerst bloedtests ‘aan het bed’ te gaan uitvoeren op de Eerste Hart Hulp. Een centraal onderdeel van de samenwerking is de toepassing van de Philips cTnI-bloedtest (cardiaal troponine I) om eventuele hartinfarcten binnen korte tijd te diagnosticeren.

Met behulp van het ook door Philips ontwikkelde draagbare diagnoseplatform Minicare I-20 kan vervolgens binnen 10 minuten een test worden uitgevoerd op slechts één druppel bloed, die kan worden afgenomen met een vingerprik aan het bed van de patiënt. De bloedtest is volgens Philips CE-conform. Cardiale-troponinetests worden in het Elkerliek ziekenhuis nu uitgevoerd in een centraal laboratorium, waardoor de resultaten soms pas na een uur beschikbaar zijn.

Snelle triage essentieel

Voor risicopatiënten met Acuut Coronair Syndroom (ACS) is een snelle triage en begin van de behandeling echter essentieel om het behandelresultaat te verbeteren en mogelijk levens te redden. Door de invoering van een diagnostisch protocol met de Philips Minicare cTnI-test kunnen diagnoses eerder worden gesteld en behandelingen binnen kortere tijd gestart worden. Dat zorgt voor minder drukte op de Spoedeisende Hulp doordat opnames niet langer duren dan noodzakelijk.

Voor het nieuwe diagnoseprotocol, dat met ingang van maart wordt ingevoerd, moet het medisch personeel zich eerst een nieuwe werkwijze eigen maken. Het protocol is een direct resultaat van een initiatief van de Eerste Hart Hulp en het centrale laboratorium van het Elkerliek ziekenhuis om het diagnosetraject voor patiënten met een vermoedelijk hartinfarct te verbeteren.

Verbetering diagnostisch proces

“De mogelijkheid om meteen aan het bed het cTnI-gehalte te meten zal naar verwachting het algehele diagnostische proces voor patiënten met een vermoedelijk hartinfarct aanzienlijk verbeteren,” verwacht dr. Christian Schoenmakers, klinisch chemicus en laboratoriumhoofd van het Elkerliek ziekenhuis. “Voor het eerst worden nu op de Eerste Hart Hulp tests aan het bed uitgevoerd, waarbij de uitslagen vergelijkbaar zijn met die van het laboratorium, zodat er eerder uitsluitsel komt over de te volgen behandeling.”

""

Dr. Frans van Asperdt, cardioloog en medisch manager van het Elkerliek ziekenhuis stelt dat er sprake is van een ‘echt vernieuwende werkwijze’. “Het voordeel is niet alleen dat we het merendeel van de patiënten eerder kunnen ontslaan, maar dat we andere patiënten ten minste een half uur eerder naar het katheterisatielab kunnen sturen dan voorheen, waardoor de behandeling sneller gestart kan worden. Het gebruik van de Minicare I-20 als onderdeel van het diagnosetraject zal deze wachttijd naar verwachting verkorten. Daarmee komen ook de bedden op onze afdeling eerder vrij, waarmee de druk op de Eerste Hart Hulp en Spoedeisende Hulp zal afnemen.”

Enkele maanden werk

Volgens Marcel van Kasteel, CEO van het Philips Handheld Diagnostics, hebben het centrale laboratorium en de Eerste Hart Hulp van het Elkerliek ziekenhuis enkele maanden samengewerkt aan de nieuwe werkwijze gericht op verbetering van het ACS-traject in combinatie met het diagnoseplatform Minicare I-20.

De Minicare I-20 is gebaseerd op door Philips ontwikkelde biosensortechnologie en ontworpen om meerdere moleculen in zeer lage concentraties te kunnen detecteren in bloedmonster, verkregen via een vingerprik. De uitslagen worden vervolgens binnen enkele minuten op het apparaat weergegeven.

Het toestel is volgens Philips ook eenvoudig te gebruiken door niet-laboranten. Met de ingebouwde connectiviteit van het analysesysteem kunnen de betreffende gegevens rechtstreeks naar het laboratorium- en het ziekenhuisinformatiesysteem worden gestuurd om patiëntdossiers te actualiseren.

Zowel het bloedtestapparaat Minicare I-20 als de Minicare cTnI-testpatronen zijn in een aantal Europese landen al leverbaar: België, Denemarken, Duitsland, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?