Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

EMA verhuist van Londen naar Amsterdam

Het European Medicines Agency (EMA) verhuist volgend jaar van Londen naar Amsterdam. Het EMA keurt nieuwe medicijnen voor mensen en dieren voor ze op de Europese markt mogen verschijnen. Vanwege de Brexit moet het EMA op 30 maart 2019 uit Londen vertrokken zijn. Het nieuwe gebouw op de Zuidas moet uiterlijk in november 2019 klaar zijn.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Naar verluidt zal de verhuizing gepaard gaan met een reductie van het personeelsbestand met zo’n  30 procent. Volgens Bloomberg zullen zo’n 135 werknemers met tijdelijke contracten de oversteek naar Amsterdam niet maken als gevolg van arbeidswetten in Nederland. Het EMA telt in totaal circa 900 medewerkers en critici menen dat de verhuizing naar Amsterdam zal zorgen voor een verlies aan kennis en expertise.

Medische bedrijven waaronder AstraZeneca Plc, Novartis en Sanofi hebben al laten weten hun voorraden op te schroeven om te voorkomen dat medicijnen als gevolg van de verhuizing niet of later leverbaar zijn.

‘Amsterdam perfecte locatie’

Het ontwerp van het gebouw in Amsterdam is van architect Fokke van Dijk, van het Rijksvastgoedbedrijf. Hij werkt nauw samen met de stedenbouwkundige van de gemeente en de opzichter van de Zuidas. Het gaat om een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG). Dat betekent bijvoorbeeld dat 50 procent van de energiebehoefte duurzaam wordt opgewekt. Regenwater wordt onder het gebouw opgeslagen en voorziet de daktuin van water. Het EMA trekt eerst tijdelijk in het Sparkgebouw bij Sloterdijk. Daarom moet dat al op 1 januari 2019 gebruiksklaar zijn.

Nederland deed in 2017 mee aan de Europese selectieprocedure om het EMA binnen te halen. Net als Barcelona, Milaan, Athene, Sofia, Brussel en nog een paar steden. Amsterdam moest de kavel aan de Scarlattilaan in Zuidas presenteren als de perfecte locatie. Daarvoor moest wel een uitwerkingsplan komen en de grond moest bouwrijp gemaakt worden. Op 20 november 2017 werd Nederland aangewezen als de nieuwe vestigingslocatie voor EMA.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen